Коротко про ікону Матері Божої Неустанної Допомоги
  • Втр, 27/06/2023 - 16:08

У неділю вулицями Риму пройшла процесія вшанування Матері Божої Неустанної Допомоги, свято якої в Католицькій Церкві припадає на 27 червня.

Вервичкова процесія почалась Літургією у римському храмі св. Альфонса Лігуорі, де зберігається оригінал образу Матері Божої Неустанної Допомоги. Завершилась хода у базиліці Санта Марія Маджоре. Шлях, яким іде процесія, є тим самим, який Папа Григорій ХІІІ заклав для релігійних процесій між двома базиліками ще під час ювілейного 1575 року.

«Матір Божа Неустанної Допомоги» - це візантійська ікона, намальована на дереві і датується 13-им століттям. Цю ікону привезли з Греції до Риму наприкінці 15-го століття та у 1499 р. розмістили у храмі св. Матея, що був розташований на Via Merulana. Там паломники вшановували ікону впродовж кількох століть.

На іконі зображена Діва Марія, що тримає дитятко Ісуса, якому Архангели Михаїл та Гавриїл показують хрест, цвяхи та інші інструменти Страстей. Дитятко Ісус зображений без одного сандаля, що дехто тлумачить наче Він загубив його, коли поспішав на руки до Своєї Матері.

Храм св. Матея був зруйнований тоді, коли Рим окупували французькі війська Наполеона, а ікона вважалась втраченою аж до 1860 р., коли її віднайшли в ораторії отців-августинців.

Папа Пій ІХ, який пам’ятав як молився перед цією іконою ще малим хлопчиком у храмі св. Матея, попросив, щоб ікону повернули на оригінальне місце паломницького маршруту між базилікою Санта Марія Маджоре та Латеранською базилікою. Водночас чин редемптористів побудував храм на місці колись зруйнованого храму св. Матея.

У 1866 р. ікона була занесена у величній процесії вулицями Риму до храму редемптористів св. Альфонса Лігуорі, де її розмістили над високим вівтарем. Римом почали швидко ширитись чутки про чудесні зцілення, і люди почали масово приходити сюди на молитву.

Сам Папа Пій ІХ через два тижні прийшов до цього храму помолитись. Його наступник, Папа Лев ХІІІ, тримав на своєму столі копію ікони, щоб могти бачити її впродовж усього робочого дня.

Св. Пій Х надіслав копію ікони імператриці Ефіопії та надав 100 днів відпусту для усіх, хто повторить фразу «Мати Неустанної Допомоги, молись за нас».

Папа Бенедикт XV розмістив зображення Матері Божої Неустанної Допомоги над своїм кріслом у тронному залі. Тут кожен міг спостерігати цю ікону одразу над його головою, що наче промовляло: «Ось ваша справжня королева!».

Згодом редемптористи побудували храм Матері Божої Неустанної Допомоги у Бостоні, якому Папа Пій ХІІ надав титул базиліки, пише CNA.

Фото із недільної процесії у Римі