Літні люди Центру соціальної допомоги Благодійного фонду «Карітас-Львів УГКЦ» відвідали Крехівський монастир
  • Суб, 14/11/2015 - 01:59

Карітас Львова організував поїздку до Крехівського монастиря літнім особам Центру соціальної допомоги. Тут вони мали можливість відпочити духовно, помолитись біля чудотворної ікони, ознайомитись із історією Крехівського монастиря, помилуватись краєвидами, дихати цілющим повітрям і пити воду із цілющого джерела.

Історія цього монастиря сягає XVI століття. За переданням два ченці Києво-Печерської лаври Йоіл та Сильвестр прийшли на гору Побійну, вирубали у скелі печеру та поселились у ній. Згодом монастир перенесли на те місце, де він і нині.

Землі під будівництво монастиря ченцям подарував коронний гетьман Речі Посполитої Станіслав Жолкевський. Спочатку з'явилась дерев'яна церква святих Петра і Павла, згодом ще дві - Преображення та Святої Трійці. Поряд побудували дзвіницю та монаші келії. Для оборони від татарських набігів монастир у 1669 році вирішили перетворити на фортецю. У 1672 році обороняти Крехівський монастир ченцям та місцевим мешканцям допомагали козаки під головуванням майбутнього гетьмана Івана Мазепи.

Укріплення монастиря збереглися і досі. Нині комплекс Крехівського монастиря має форму неправильного п'ятикутника: мури, келії, чотири вежі (одна з них - дзвіниця) та в'їзна брама. Перлиною монастиря є кам'яна церква святого Миколая, зведена у 1721 - 1737 роках. Також нині на території монастиря є дерев'яний храм, відбудований у 2002 році.

У монастирі бували українські гетьмани - Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко та Іван Мазепа, митрополит Петро Могила. Відвідував святиню і російський цар Пьотр I. Іван Франко в архіві монастиря працював з відомою "Крехівською Палею".

У монастирі зберігаються дві чудотворні ікони: Верхратська чудотворна ікона Богородиці і святого Миколая Чудотворця.