Міжконфесійна молитва про мир
  • Чтв, 24/09/2015 - 15:05

У суботу, 10 жовтня 2015 року, о 15:00 на Михайлівській площі у Києві,заплановано проведення міжконфесійної і міжрелігійної молитовної зустрічі в присутності реліквій блаженної сестри Марти Вєцкої, які здійснюють паломництво по всій Україні.

Паломництво розпочалось на сході України, в зоні АТО, і продовжує свою дорогу до західного кордону України, навідуючись до всіх куточків країни – від маленьких сіл до великих міст.

Сьогодні в цей складний час що переживаємо, ми потребуємо покаяння та молитви. «Жертви Богу – дух сокрушенний: серцем сокрушенним і смиренним, Боже, не нехтуєш...» (Пс. 52 (51), 19). У молитві будемо просити Господа, щоб в країні панував МИР, щоб була ЄДНІСТЬ, щоб наші серця були повні МИЛОСЕРДЯ.

Наша віра може рушити гори: «Коли матимете віру, як зерно гірчиці, то скажете оцій горі: Перенесися звідси туди – і вона перенесеться; і нічого не буде для вас неможливого» (Мт. 17, 20).

Наша спільна молитва – християн різних визнань та представників інших релігій, буде актом єднання в молитві у присутності мощів блаженної сестри Марти Вєцкої, яка служила і віддала своє життя заради ближнього. Усе життя сестри Марти рясніло вчинками любові, так і її смерть була актом любові: сестра добровільно замість іншого працівника, молодого батька родини, дезінфікувала приміщення після хворої на тиф і захворіла. До її могили у місті Снятин в Івано-Франківській області і сьогодні приходять паломники з своїми потребами.

Разом хочемо "рушити гори", просячи у Бога МИРУ – ЄДНОСТІ – МИЛОСЕРДЯ для кожного із нас і для всієї нашої країни.

Сердечно запрошую і прошу кожну парафію нашої єпархії прийняти участь у цій молитовній зустрічі. Запрошую кожного священика, монаха, мирянина – прийти на Михайлівську площу в суботу 10 жовтня 2015 року о 15:00.

Прийматиму участь особисто разом з християнами різних визнань та представниками інших релігій.

Будуть також присутні військові капелани та інші учасники із зони АТО, щоб наша молитва об'єднала схід і захід, північ і південь країни.

Під час молитовної зустрічі відбуватиметься збір пожертв для постраждалих в зоні АТО – як для військових так і для мирних жителів. Також буде вшанування реліквій блаженної Марти Вєцкої.

† Архієпископ Петро Мальчук

Oрдинарій

Київсько-Житомирський

 

Біографія блаженної сестри Марти Вєцкої

Марта Вєцка народилася 12 січня 1874 р. в с. Новий Вєц на півночі Польщі у глибоко релігійній родині. У 16 років поїхала в м. Хелм до Сестер Милосердя, щоб вступити у орден, але отримала відмову у зв'язку із занадто молодим віком. У 1892 році, коли Марті виповнилося 18 років, її було прийнято до постуляту Сестер Милосердя у Кракові, а вже наступного року вона працювала у Громадському шпиталі у Львові, через півтора року – у шпиталі в Підгайцях. Була відома своєю терпеливістю і безмірною добротою. З 1899 року жила у спільноті сестер у Бохні, потім – від 1902 р. у м. Снятині, де також працювала у шпиталі. Марта Вєцка не тільки несла хворим полегшення у стражданнях тіла, а й дбала про здоров'я душі своїх пацієнтів: вчила їх катехизму, молилася разом з ними, готувала до прийняття таїнств. Вона мала незвичайний дар примирення душ із Богом – у її відділенні ніхто не вмирав без сповіді, і навіть євреї просили про Хрещення. Так само, як усе життя сестри Марти рясніло вчинками любові, так і її смерть була актом любові: сестра добровільно замість іншого працівника, молодого батька родини, дезінфікувала приміщення після хворої на тиф і захворіла.

Відійшла до Господа 30 травня 1904 року у м. Снятині, де її гріб відразу став місцем постійного паломництва і молитви. А також місцем, де люди дякували Богу за блаженну сестру Марту, за всі зцілення і прохання, які за її посередництвом були вже здійснені і надалі звершуються.