Мої батьки впродовж 25 років жили "як брат з сестрою", щоб могти приймати Причастя,- священник
  • Чтв, 12/11/2015 - 00:03

В той час як група кардиналів і єпископів припустила, що для невпорядкованих сімейних пар не тільки "нереально" утримуватися від статевих стосунків, а й вимагає героїзму, невластивого  для пересічного християнина, то жити як брат з сестрою є саме тим, що Петро і Анна Стравінскас вирішили зробити для того, щоб жити життям, відповідним Божому стандарту, і бути в змозі приймати Ісуса в Святому Причасті.

Єдина дитина цієї пари, отець Петро Стравінскас розповів  історію рішення його батьків.

Це було в 1940-х роках, коли католицький шлюб його тата, теж Петра,  розпався. Його дружина покинула його. Хоча він був представником робочого класу і в значній мірі самоучкою, він знав  католицьку віру досить добре завдякі любові до читання великих католицьких мислителів Честертона і Ньюмена, щоб розуміти, що повторне одруження віддалило б його від Бога і Церкви.

Він знав слова Христа з Євангелія від Луки "Хто відпустить дружину свою і одружиться з іншою, той чинить перелюб". Він також знав, шосту заповідь, дану Мойсею Богом на горі Синай: "Не чини перелюбу".

Незважаючи на це, Петро вступив у цивільний шлюб з Анною,  відпалою від віри католичкою. Коли Петро-молодший з"явився на світ  у 1950 році, подружжя вирішило, що він буде ходити до католицької школи.

Це було під час другого етапу підготовки хлопчика до таїнства Сповіді та Першого Святого Причастя, коли життя віри батьків отримало несподіваний поштовх. Отець Стравінскас описує це так:

Одного дня я прийшов додому зі школи і сказав:" Мамо, я тебе дуже  люблю.

"Я теж тебе люблю", відповіла вона.

"Мамо, коли я помру, я хочу попасти до раю!"

"Звичайно, як і всі ми," сказала вона.

"Так, тоді у нас є проблема. Якщо я помру і попаду до раю, але тебе і тата там не буде, то чи буде це раєм?"

"Ну, але чому тата і мене там би не мало бути?"

"Тому, що сестра Рита Гертруд сказала сьогодні в школі, що люди, які не ходять на Службу Божу в неділю підуть до пекла, коли помруть".

Отець Стравінскас сказав, що його мама негайно закінчила розмову, пославши його пити молоко з печивом.

Того ж вечора пізніше, коли батько хлопчика повернувся додому з роботи, Петра-молодшого було відправлено у його кімнату поки  батьки обговорювали розмову, яка відбулася раніше. Але Петро добре пам'ятає слова, які він чув за дверима:

"Ми маємо проблему з дитиною",- сказала мама.

"Яку?",- запитав тато.

"Ця божевільна монахиня зі школи завдає нам прикростей. Вона сказала Петрові сьогодні, що ми підемо до пекла, тому що не ходимо на Службу Божу в неділю".

"Добре, а що ти очікувала, що вона скаже?"

"Я піду завтра до школи допомогати з волонтерською роботою і скажу їй не втручатись у наші справи".

"Ну, ти можеш це зробити",- відповів він. "Я не знаю, що доброго це дасть."

Коли Петро слухав тихо за дверима, він пам'ятає коротку паузу, що тривала, перш ніж його батько додав: "Я думаю, тут  напевно є простіше рішення. Я думаю, було б легше для нас почати ходити на Службу Божу в неділю, щоб переконати сестру, що ми не підемо до пекла".

Наступної неділі вся родина Стравінскас вперше була на Службі Божій.

Тепер Анні почало докучати те, що вона не може, як інші люди під час Служби Божої, приступати до Святого Причастя. Прагнучи Ісуса, вона знала, що її статеві стосунки з чоловіком, який в очах Церкви був одружений з іншою жінкою, роблять її недостойною прийняти Ісуса в її душі.

Отець Стравінскас пам'ятає як його мати одного разу сказала: "Я не знаю, чого я взагалі іду на Службу Божу, якщо я не можу приймати Святого Причастя".

Врешті пара прийшла до їх парафіяльного священника обговорити цю перешкоду. Він сказав їм, що одним із способів є звернутися до церковної влади в Римі  дослідити перший союз і визначити, був він  укладений як справжній шлюб, чи ні. Якщо шлюб буде визнано неважним, то Петро і Анна були б вільними вступати в шлюб і, таким чином, узгодити їх зв’язок зі стандартами, встановленими Богом і наслідуваними Церквою. Звідси випливало б, що обоє могли б приступати до Святого Причастя.
Але священик також сказав їм, що процес уневажнення є не лише тривалим, але і коштовним.
Сповнений вірою священник тоді ознайомив пару з набагато простішим рішенням.
Він сказав, що найпростішим рішенням для їх повного перебування у католицькій вірі було б відмовитись від інтимних стосунків і жити як брат з сестрою.

І з того часу так вони і робили.

Отець Стравінскас дізнався правду про рішення батьків вже пізніше, будучи учнем старших класів, коли вони обговорювали з його татом католицьке вчення про шлюб.

"І мій батько сказав мені: «Ну, так, невпорядковані ситуації трапляються. Але щоб бути вірними Христу, твоя мати і я жили як брат з сестрою впродовж 10 років".

І вони жили так впродовж усієї решти їхнього шлюбу. Петро помер у 1983 р., досягши 71 року. Анна прожила  87 років і померла в 2005.

'Троянський кінь'

Отець Стравінскас називає мову "інтеграції" в заключній доповіді Синоду про сім'ю, який нещодавно завершився в Римі, «троянським конем», призначеним для атаки на саму серцевину вчення Ісуса про нерозривність шлюбу.

Якщо правдою є те, що особа залишається пов'язаною з подругом, навіть якщо шлюб не вдався, то це означає, що будь-яка наступна сексуальна активність, в якій ця особа бере участь, є гріхом перелюбу. Так говорить Ісус в Євангелії.

Люди, які не згодні з цим вченням сперечаються з Богом, а не з Церквою,- сказав він.

Коли люди кажуть мені, що вони не приймають вчення Церкви про розлучення і повторний шлюбі, я кажу їм:« Давайте, уточнимо ваше твердження: те, що ви справді кажете, є неприйняттям вчення другої особи Святої Трійці з цього питання. Якщо вони готові підтвердити це, тоді я скажу їм, що тікаю з їх шляху перед тим як влучить блискавка.

Не в силах Церкви є змінити це вчення про розлучення і повторний шлюб. Воно походить від самого Бога. Церква прийняла цю доктрину настільки серйозно, що готова була відмовитися від цілої церкви в Англії в 1530-х роках через її віру в нерозривність шлюбу.

Отець Стравінскас пояснив, чому для розлучених і повторно одружених католиків приступати до Святого Причастя є неприпустимо.

Це гріх святотатства. Гріх святотатства полягає у недостойному приступанні до Святих Таїнств. Св. Павло каже дуже чітко про це у своєму Посланні до Коринтян: чоловік має перш дослідити себе, і  якщо він не є у відповідному стані, то не повинен одержувати Тіло і Кров Господа. Якщо ж він це робить - то є кара за це -  він їсть і п'є в осуд собі. Це - найтяжчий з гріхів.

Він також висловив незгоду стосовно  неправильного трактування  деякими отцями Синоду історії Еммауса з Євангелія від Луки в цитуванні її як моделі для супроводу тих, хто знаходиться у невпорядкованих стосунках для їх повної участі в таїнствах.

Першим у супроводі є дійсно духовна робота милосердя, а саме наставляти грішників, попереджати їх про природу їх гріха. Якщо ми подивимося, як Ісус супроводжує двох учнів у дорозі до Еммаус, в першу чергу, він називає їх "нерозумними", що закривають свої уми. Потім він супроводжує їх у дорозі і відкриває для них Писання і наставляє їх серця у вогні істини, яку вони містять.

Такого роду пастирський супровід Церкви потрібен людям в невпорядкованих стосунках. І не тільки їм, але кожному, хто живе у гріху.

Отець Стравінскас сказав, що свідчення його батьків про можливість жити в невпорядкованих стосунках, будучи вірними вченню Ісуса, стосується сьогоднішньої Церкви .

Коли такі кардинали, як Каспер і Маркс, кажуть, що утримання від статевих стосунків є "нереальним" і "героїзмом", яким пересічні миряни не в стані жити, це не тільки недоречно і навіть образливо, але це виклик загальному заклику до святості, так прекрасно вираженому ІІ Ватиканським Собором.

Це позиція, яка ганьбить моїх батьків і тисячі подібних пар, які вирішили вкласти свою довіру переносити все у  благодаті Божій. Наша віра вчить нас, що Бог дає кожному благодать, щоб уникнути гріха. Люди живуть цим.

Він сказав, що священники повинні почати використовувати свій власний приклад життя повним щасливим життям з утримання від сексу як приклад, спонукати людей бути вірними Божому плану на шлюб і сексуальность, вираженому у вченні Церкви.

Використовуючи своє власне свідчення безшлюбності, священники можуть розповісти молодим людям, що чекати до шлюбу - можливо. Він не просить їх робити того, чого сам не робить. Так само він може спонукати людей з одностатевими уподобаннями утриматися від виявляння цього. Знову ж таки, він може казати парам, які живуть вченням Церкви проти контрацепції, але зазнають труднощів через періодичну стриманість, що Церква тільки просить їх про утримання на деякий час, в той час як священник утримується все своє життя .

Є різного роду ситуації, коли люди тривалий період часу або навіть постійно не можуть мати статевих стосунків. Ми повинні бути в змозі дати їм приклад, навіть якщо це тільки на природному рівні, що це можливо.

Як Святий Павло одного разу сказав: "Все я можу в Христі, який зміцнює мене".