Нунцій в Україні: місія кардинала Дзуппі створила канали для діалогу з гуманітарних питань
  • Срд, 31/01/2024 - 15:04

Для досягнення миру потрібні переговори з гуманітарних питань, заявив Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Вісвальдас Кульбокас. Водночас він зазначив, що минулорічна місія кардинала Маттео Дзуппі створила канали діалогу в цій сфері.

В інтерв’ю італійському католицькому телебаченню Tv2000 папський дипломат визнав, що «немає легких рішень для такої війни», як та, що відбувається в Україні. Він зазначив, що «Святий Престол, відіграючи особливу роль як Церква, може запропонувати механізми», які до цього призведуть. «Спроби тривають. Коли розумієш, що один формат не працює, починаєш шукати інший і перевіряти його. Це постійна робота», – сказав нунцій.

Він наголосив, що «Україну не можна залишати саму, тому що така запекла війна руйнує механізми діалогу та контакти». «Нам, безумовно, потрібна група країн, яка буде супроводжувати і допомагати Києву і Москві. Не лише Україні як країні, на яку напали, але й Росії, тому що, кажучи по-людськи, всі мають сісти за стіл в ім’я людства», – зазначив Архиєпископ Кульбокас.

Він зазначив, що «у Церкви немає конкретних пропозицій на політичному рівні». «Ми зосереджуємося на людських аспектах, але якщо ми знайдемо спільний робочий стіл щодо гуманітарних аспектів, це також може заохотити інші виміри діалогу», — сподівається литовський дипломат, додаючи, що «це виправдана надія».

Він наголосив, що «Апостольська Столиця не може відмовитися від спроб відновити мир». «Ми все ще перебуваємо у сфері випробувань, але конкретних, як місія, яку Папа Франциск довірив кардиналу Дзуппі. Декількома візитами [до Києва, Москви, Вашингтона та Пекіна – КАІ] не обмежилося. Візити кардинала Дзуппі створили канали та механізми, через які ведеться робота», – зазначив Нунцій в Україні.

Найважливішими він назвав переговори про повернення додому викрадених росіянами дітей. «Це дуже складна робота, до якої залучені різні відомства: апостольські нунціатури в Києві та Москві та Державний секретаріат Ватикану. Зараз ми працюємо з близько ста дітей. І ми вже маємо ідею, як допомогти ще 4 тисячам дітей», – поділився Архиєпископ Кульбокас.