Пакистан: релігійні лідери відвідали християн, що постраждали від нападів
  • Чтв, 24/08/2023 - 17:42

Після того як у Пакистані щонайменше шість церков були пошкоджені або підпалені, уряд та релігійні християнські й мусульманські лідери особисто висловили підтримку християнам, які постраждали від актів вандалізму.

У зв’язку із серією нападів у пакистанському місті Джаранвала, які відбулися у середу, 16 серпня 2023 р., Єпископська Конференція Пакистану засудила ці дії, внаслідок яких було пошкоджено храми і приватні оселі християн. Своєю особистою присутністю християнські громади підтримав архиєпископ Лахора Себастьян Шоу, який 21 серпня відвідав родини, помолився разом з ними та висловив слова розради. Разом з ієрархом прибули також кілька релігійних мусульманських лідерів.

Необхідний захист і підтримка

«Люди шоковані та у відчаї, у них нічого не залишилося. Від нас залежить, чи зможемо ми принести їм хоч краплю розради, будучи свідками любові Ісуса. Існує потреба в людській близькості, психологічній та матеріальній допомозі, і ми організовуємо всю можливу допомогу через Карітас, а також завдяки волонтерам та різним чернечим згромадженням. Я сказав християнам, що вони не самотні в цьому стражданні, Ісус поруч з ними і ми є з ними, для нас це важливо і будемо про них піклуватися», – зазначив владика Шоу.

Громада Джаранвала у складі вірних різних християнських конфесій і громадян-мусульман також вітала у своєму місті тимчасового прем’єр-міністра Анвар-уль-Хака, який прибув від імені уряду, щоб висловити солідарність із постраждалими. У своїй промові він нагадав, що «християнська громада відіграла важливу роль у створенні Пакистану» і є невід’ємною частиною нації, додавши, що «кожен мусульманин зобов’язаний захищати громади меншин». «Брати і сестри, – сказав прем’єр-міністр, звертаючись до християн, – ми з вами, ми будемо голосом тих, які його не мають. Ми забезпечимо дотримання закону і ви побачите, що держава і суспільство підтримують вас не тільки на словах, але й відчутними і значущими жестами. Відтак він надав фінансову допомогу тим християнам, чиї будинки були зруйновані під час насильства.

Заклики до побудови мирного співжиття

Події у Джаранвалі спонукали міжнародну організацію «Релігії за мир» поновити заклик до екуменічних та міжрелігійних партнерів всього світу про необхідність побудови мирного співіснування, уникаючи будь-яких форм ненависті. Обурена актами вандалізму і асоціація пакистанців у діаспорі «Voice of The Voiceless international», яка підкреслює нагальну потребу у взаєморозумінні та релігійній толерантності. «У цей момент болю та скорботи, – йдеться у їхній заяві, – ми висловлюємо нашу глибоку близькість до християнської громади Пакистану. Ми закликаємо всіх людей, міжнародні спільноти та лідерів об’єднатися проти ненависті, насильства та нетерпимості, щоб сприяти розвитку та жити в Пакистані у середовищі, де поважають і цінують усі віросповідання». Схожі твердження мзустрічаємо у посланні Конференції єпископів Пакистану, які, закликаючи відновити справедливість, запевняють, що «що християнська спільнота й надалі сприятиме миру, процвітанню та прогресу країни».