Папа до університету «фоколярів»: спільно творити нову цивілізацію
  • Птн, 15/11/2019 - 10:56

Святіший Отець прийняв у Ватикані викладачів університету «Софія», що діє в осередку Руху Фоколярів у Лопп’яно, запропонувавши їм три критерії, яких слід триматися для того, щоб знаходити Боже обличчя в ближньому: мудрість, пакт, вихід.

«Ваш університет називається “Sophia”, бо його головною метою є, насамперед, передавати та вчитися Мудрості, щоб насичувати нею всі науки. Мудрості, якає є світлом Божого обличчя, що просвічує обличчя людини», – наголосив Папа Франциск, приймаючи у четвер, 14 листопада 2019 р., представників університету «Софія», заснованого 2007 року К’ярою Любік в осередку Руху Фоколярів у Лопп’яно.

Дванадцятирічний шлях

Глава Католицької Церкви схвально відгукнувся про шлях, пройдений навчальним закладом протягом дванадцяти років, черпаючи натхнення із «харизми єдності». Він побажав не зупинятися, вказуючи також на напрямні, накреслені Апостольською конституцією «Veritatis gaudium» про церковні університети і факультети. Святіший Отець додав, що цього ж напрямку дотримується участь університету в приготуванні та розвитку Глобального освітньо-виховного пакту. В цьому контексті він запропонував три поняття для того, щоб бути витривалими на цій дорозі: мудрість, пакт та вихід.

Культура зустрічі

Говорячи про мудрість, що є також назвою академічного осередку, Папа вказав на те, що Мудрість з великої літери – це світло Божого обличчя, що проливає світло на таємницю людини, «її запитання, страждання та призначення». Для християн «Мудрістю» є «Ісус Христос розп’ятий і воскреслий», світло Якого, водночас, «просвічує всіх людей – всі релігії, культури, всі автентичні служіння людству». Й саме тому ми покликані «прямувати вперед разом з усіма, щоб будувати справжню й гармонійну культуру зустрічі». З «усіма», а «не проти всіх».

Союз з Богом – поворотний момент історії

Другим словом, над яким зупинився Святіший Отець, є «пакт», союз «між Богом і людьми», «між поколіннями», «між народами й культурами», а коли йдеться про школу – «між вчителями, учнями та батьками», врешті, «між людиною, тваринами, рослинами й навіть неодухотвореними предметами, які чинять прекрасним і різнобарвним наш спільний дім». Як навчає Боже слово, «завіт є основою створіння та історії», нагадуючи нам про «покликання до братерства, без якого неможливо прямувати вперед».

«Все пов’язане з усім, все створене для того, щоби бути живою іконою Бога, Як є Трійцею Любові! Й сьогодні пріоритетним завданням є виховувати до того, щоб жити цим союзом, більше того, щоб бути таким живим пактом в усіх згаданих вимірах, аби відкривати дороги майбутнього та нової цивілізації, що огорне в загальному братерстві людство та всесвіт», – зазначив Папа.

Вийти, щоб зустріти

Врешті, третім словом є «вихід». За словами Святішого Отця, якщо не виходити назовні, то неможливо ні зустріти Мудрість, ні поширювати пакт. «Лише вийшовши, зустрічаємо конкретні обличчя братів і сестер, з їхніми ранами та прагненнями, запитаннями та даруванням, – пояснив він. – Ми повинні навчитися серцем, розумом і руками “виходити за табір”, як написано в Посланні до євреїв, щоб зустріти, саме там, назовні, обличчя Бога в обличчі кожного брата й кожної сестри».