Папа єпископам Німеччини: вірність вірі і таїнствам
  • Пон, 23/11/2015 - 11:38

На ерозію католицької віри та надмірну інституціоналізацію як основні біди Церкви у Німеччині вказав Папа, звертаючись до німецьких єпископів, що прибули з візитом ad limina.

Насамперед він висловив подяку за підтримку, яку її благодійні організації надають людям у всьому світі. Він також згадав наплив сотні тисяч біженців на наш континент, зазначивши, що християнські церкви й звичайні громадяни Німеччини надають їм величезну допомогу. Папа при цьому наголосив, що потрібно підтримувати гуманітарні ініціативи, спрямовані на покращення умов життя в країнах, з яких ці люди прибувають до Європи.
Відзначивши діяльність Церкви у Німеччині в соціальній, благодійній та освітній галузях, Франциск вказав на необхідність гарантування її католицького профілю. також він порадив єпископам опікуватися теологічними факультетами, наголошуючи необхідність вірності вченню Церкви.

У своєму зверненні Святіший Отець нагадав, що в Німеччині значно зменшилося прийняття Таїнств і кількість покликань. Там, де ще у 60-х роках минулого століття у кожній недільній літургії брали участь усі вірні, нині часто їх є менше, ніж 10 відсотків, і люди перестали сповідатися. Менше католиків беруть шлюб у церкві. Франциск також відзначив тенденцію до інституціоналізації, створення нових структур, для яких бракує вірних. Він вказав на необхідність особистого свідчення життя та "душпастирського навернення", щоб у суспільстві, котре живе духом світу, відкрити нові можливості та форми катехизації. Єпископ повинен бути "учителем віри, що передається і проживається у єдності Вселенської Церкви" – наголосив Папа. Він закликав до відродження сакраментального життя, особливо сповіді, нагодою для чого може стати прийдешній Ювілей Милосердя. Він також закликав Католицьку Церкву в Німеччині до виразного захисту людського життя від зачаття до природної смерті.