Папа перед "Regina cаeli" про риси християнської любові
  • Пон, 11/05/2015 - 12:24

Про якості і риси християнської любові говорив папа Франциск 10 травня 2015р. під час своїх роздумів перед полуденною молитвою "Regina cаeli" на площі св. Петра у Ватикані. Любов можлива, незважаючи на відмінності поглядів і характерів. Сам Христос вчив нас проявляти її через жести близькості до інших, зауважив Понтифік.

"Сьогоднішнє Євангеліє з 15 розділу  св. Івана переносить нас в Світлицю, де ми чуємо нову заповідь Ісуса: "Ось Моя заповідь, щоб ви любили один одного, як Я полюбив вас» (Ів15, 12). А думаючи про близьку вже жертву Хреста Він додав: "Ніхто не має більшої любові, понад ту, як хто душу свою покладе за друзів своїх. Ви друзі Мої, якщо робите те, що Я заповідаю вам»(Ів 15, 13-14). - Нагадав Папа, - ці слова, сказані на Тайній Вечері, узагальнюють всі послання Ісуса. Більше того, вони підсумовують все, що Він зробив: Ісус віддав своє життя за друзів своїх. Друзів, які не розуміли Його, які у вирішальний момент покинули, зрадили і відреклися від Нього. Це все говорить нам про те, що Він любить нас, хоча ми і не гідні його любові. Так сильно Ісус любить нас.

Таким чином, Ісус показує нам шлях до Його наслідування, шлях любові. Його наказ - це не проста заповідь, яка завжди залишається чимось зовнішнім по відношенню до життя. Заповідь Христа є новою, бо Він був першим, хто її реалізував, втілив її. Таким чином, закон любові назавжди вписаний в серці людини (пор. Єр 31, 33). Як він вписаний? Вогнем Святого Духа. І з тим же Духом, якого Ісус дає нам, також і ми можемо йти по цьому шляху!

Це конкретна дорога, яка веде нас до виходу за рамки самих себе, щоб іти до інших. Ісус показав нам, що Божа любов реалізується в любові до ближнього. Вони пов'язані одна з одною. Сторінки Євангелія наповнені цією любов'ю: діти і дорослі, освічені й неписменні, бідні і багаті, праведні і нечестиві були допущені в серце Христа.

Таким чином, Слово Господа закликає нас любити один одного, хоча ми і не завжди розуміємо один одного, не завжди згодні один з одним ... Але саме в таких ситуаціях помітна християнська любов, любов, яка проявляється також і там, де є різниця поглядів або характерів, тому що любить сильніше, ніж ці відмінності. Це любов, якої навчив нас Ісус. Це нова любов, оновлена Ісусом і Його Духом. Це любов викуплена, звільнена від егоїзму. Любов, яка приносить радість в наші серця, як сам Ісус каже: "Це Я сказав вам, щоб моя радість була у вас, і щоб повною була ваша радість" (Ів 15, 11).

І це любов Христа, яку Святий Дух виливає в наші серця, щоб ми здійснювали чудесні знаки в Церкві та світі. Є багато дрібних і великих справ, які висловлюють послух заповіді Господа: "Щоб ви любили один одного, як Я полюбив вас» (Ів 15, 12). Маленькі повсякденні жести, жести близькості до літньої людини, дитини, хворої, самотньої або до того, хто переживає труднощі, бездомного, безробітного, емігранта, біженця...

Завдяки силі Слова Христа, кожен з нас може стати ближнім зустріти брата і сестру, через жести солідарності і близькості. У цих жестах виражається любов, якої Христос навчав нас.

Нехай у цьому нам допоможе наша Пресвята Матір, щоб у повсякденному житті кожного з нас любов до Бога і любов до ближнього були завжди пов'язані", - сказав Святіший Отець.

Після молитви Папа нагадав, що в деяких країнах сьогодні відзначається День матері. Він привітав усіх матерів з цим святом і подякував їм за їхню місію.