Папа: погане поводження із землею веде до катастрофічних наслідків
  • Пон, 16/10/2023 - 16:45

Папа Франциск поділився думками про покликання сільгоспвиробників та про необхідність думати не лише про прибуток, але й про справедливість, не експлуатуючи нашу землю. Про це у посланні учасниками форуму-ярмарку італійської асоціації «Coldiretti».

Папа Франциск привітав учасників «Селища Coldiretti», ярмарку, що від 13 до 15 жовтня 2023 року зібрав у Римі фермерів та підприємців аграрного сектору з різних італійських регіонів. Вони з’їхалися, щоб представити свої проекти сталого сільського господарства та біорозмаїття, а також підприємницький дух молодих фермерів та інновації в секторі. Захід проходив під егідою асоціації «Coldiretti», що є абревіатурою від «Coltivatori diretti», тобто, «Безпосередні сільгоспвиробники».

Участь у Божому задумі

Святіший Отець нагадав, що в енцикліці «Mater et magistra» святий Іван XXIII підкреслював цінність сільськогосподарської праці «з метою цілісного розвитку людини», як на індивідуальному, так і на суспільному рівні, а також як «участь у здійсненні провидінного Божого задуму в історії». Для Папи Ронкаллі працю на землі «слід сприймати і переживати як покликання та місію», й у цьому дусі Папа Франциск додає: «Створіння, по суті, було задумане Богом як дар і спадок, довірені людині. Сотворене у вічному Слові і через Нього, воно не вийшло з рук Творця вже "завершеним", але "в стані розвитку", тобто відкритим і спрямованим до звершення. Ввіряючи його людині, як благо, яке потрібно оберігати, Бог розпорядився, щоб вона сприяла спрямуванню його до тієї досконалості, для якої воно призначене і яка буде досягнута в кінці часів». Таким чином, трансформувати землю та дбати, щоби вона давала плоди, означає «співпрацювати з початковим задумом Бога».

Обопільна переміна

У книзі Буття, за словами Папи, можемо побачити, як через сільськогосподарську працю людина має змогу «розпізнати у створінні знак завіту, який Бог уклав з нею». Бог довірив їй свій «прекрасний сад», щоб вона могла дбати про нього, оберігаючи його. «У книзі Буття вивчення законів землеробства, будівництво каналів для зміни течії річок – це робота, яка має подвійну користь: зробити землю кращою і пліднішою, і водночас зробити її людянішою, привітнішою і гостиннішою до життя її мешканців. Працюючи, людина змінює світ, але вона також змінюється сама, стаючи більш відповідальною і щедрою», – зазначає Святіший Отець.

Зневага до землі має високу ціну

В Євангелії, веде далі Папа, значення Божого наказу, що міститься в книзі Буття, «панувати над землею», стає ще зрозумілішим, адже в ній панування бачиться в «логіці любові, яка стає служінням», засвідченій «розп'ятим і воскреслим Господом». Сьогодні ж, як зауважив він, людина, завдяки новим технологіям, здійснює свою владу таким чином, що часто «примушує» землю давати плоди. Але ціна, яку за це платить природа, є дуже високою, що підтверджує кліматична криза. «Чим більше ми погано використовуємо землю, забруднюючи воду і повітря, чим більше знищуємо біорізноманіття, вирубуючи ліси і ставлячи під загрозу екосистеми, тим складніше стає справлятися з нестабільними погодними явищами», – пояснює Святіший Отець.

Викорінювати несправедливість

А разом з природою, як наголошує Наступник святого Петра, страждає також і людство, особливо бідні, яким загрожує втрата можливості розраховувати на щоденний хліб. З цього випливає заклик приймати такі рішення, які гарантуватимуть усьому населенню необхідний харч. «Обов'язком усіх є викорінення цієї несправедливості через конкретні дії та добрі практики, через місцеву та міжнародну політику, яка має сміливість обирати справедливе, а не лише корисне, зручне, прибуткове», – зазначає Папа, закликаючи не забувати про бідних та мріяти й докладати конкретні зусилля для того, щоби будувати світ, «в якому вода, хліб, праця, ліки, земля, дім будуть благами, доступними для кожного».