Папа учасникам екуменічного колоквіуму: прямувати шляхом єдності та братерства
  • Птн, 15/09/2023 - 11:45
Звертаючись до учасників XXVI Павлівського екуменічного колоквіуму, що відбувається у Римі, Святіший Отець відзначив їхній внесок у розвиток біблійних та духовних знань про послання святого апостола Павла, заохотивши їх і надалі дбати про зростання екуменічного духу – духу діалогу і братерства.

14 вересня 2023 року Папа Франциск прийняв у Ватикані учасників XXVI Павлівського екуменічного колоквіуму, що відбувається у Римі, в базиліці Святого Павла поза мурами.

Святіший Отець зазначив, що ініціатива, яка зродилася невдовзі після Другого Ватиканського Собору завдяки групі науковців з десятка країн і різних християнських традицій, відбувається вже двадцять шостий раз. Він підкреслив, що учасники можуть «похвалитися інтенсивним шляхом навчання та досліджень, які завдяки їхній компетентності та ревності зробили внесок у біблійні та духовні знання про Послання Апостола народів». За словами Папи, це є важлива подія, «оскільки спілкування відбувається між різними християнськими конфесіями», а члени колоквіуму, що є ревними дослідниками святого Павла, походять з різних народів, і таким чином «приносять з собою не тільки специфіку своїх досліджень, але й самобутність кожної культури походження і життя віри християнської спільноти, до якої вони належать».

 

Відвага долати бар’єри недовіри

Отож, вів далі Наступник святого Петра, в «цій ініціативі є щось сміливе і пророче», а саме «відвага долати бар’єри недовіри, які часто виникають, коли ми покликані зустрітися з іншим, а тим більше, коли інший має традицію, відмінну від моєї». Папа звернув увагу на «екуменічне пророцтво, про здорову “нетерплячість Духа”, до якої покликані всі ми, християни, щоб мандрівка до повноти єдності не зупинялася, а відданість свідченню не зменшувалася». «Якщо впродовж історії поділ був причиною страждань, то сьогодні ми повинні взяти на себе зобов’язання змінити курс і прямувати шляхом єдності та братерства, який починається саме з молитви, навчання та спільної праці», – продовжив Папа Франциск.

Розвивати екуменічний діалог

Посилаючись на Послання Апостола народів, Єпископ Риму наголосив, що «фундаментом, на якому можна не лише поглиблювати біблійні дослідження, але й продовжувати розвивати екуменічний діалог є те, що «Бог не підводить у своїх обітницях спасіння і виконує їх терпеливо, навіть несподіваними способами». Він подякував учасникам зібрання за те, що вони  «продовжують академічний, біблійний, духовний і братерський діалог» та заохотив «продовжувати біблійні дослідження з ретельністю і компетентністю», піддавшись, насамперед, захопленню «незліченними духовними ресурсами, що містяться в Посланнях святого Павла, щоб запропонувати християнським спільнотам “нові слова”, здатні передавати милосердну доброту Отця, актуальність Христового спасіння, оновлюючу надію Святого Духа». Святіший Отець побажав, щоб завдяки праці науковців «серед віруючих зростав екуменічний дух, дух діалогу і братерства, який допомагає спільній подорожі пошуку Господа», заохотивши їх не боятися іти саме екуменічним шляхом. Він також закликав присутніх довіряти іншим та підкреслив, що «справжній екуменізм здійснюється, прямуючи разом вперед», а також в служінні бідним і допомозі християнським та нехристиянським спільнотам.