Папа: зцілення ран є основою діяння Ісуса
  • Чтв, 23/11/2023 - 16:20
Звертаючись до членів Братства Ромени, волонтерської організації з однойменного італійського містечка, Папа Франциск подякував їм за гостинність та закликав бути сіячами миру і соціальної дружби.

23 листопада 2023 року Папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані членів «Братства Ромени», неприбуткової організації з однойменного містечка, що знаходиться в провінції Ареццо в італійському регіоні Тоскана. Вони прибули разом зі своїм засновником та лідером о. Луїджі Верді. Святіший Отець, насамперед, подякував за можливість «трохи увійти» в атмосферу цього оазису спокою і духовності, яка панує в братстві. Він висловив визнання, що члени згаданої спільноти упродовж багатьох років пропонують «простір краси, простоти і слухання, який допомагає багатьом подорожнім і паломникам, що потребують відпочинку, віднайти гармонію та поділитися тривогами й запитаннями, які вони носять у своєму серці». Адже ця старовинна парафіяльна церква Ромени, навколо якої гуртується спільнота, вже від Середньовіччя була місцем відпочинку, де паломники зупинялися на нічліг. «Сьогодні спільнота, про яку ви мріяли і яку Святий Дух допоміг вам створити, постає як місце зустрічі й братерства, де втомлені та пригноблені можуть відродитися, вдихнути красу природи та чарівність тиші, можуть надати форму пошукам Бога та знайти шлях для продовження подорожі», – підкреслив він.

Бути оазисом свободи

Роздумуючи про три нави парафіяльної церкви Ромени, Папа запропонував поміркувати про три досвіди, які дозволяють світлові Євангелія проникати крізь темряву життя тих, хто зупиняється в Ромені: гостинність, піклування та братерство. Папа зазначив, що спільнота народилася з цим духом гостинності, де кожен може відчути себе як вдома; кожен може прийти з тим, що його пригнічує, з бажанням відпочити тілом і духом та вдихнути пахощі Євангелія. Адже суть Доброї Новини полягає у «безкорисливій любові Бога, Який не висуває умов і не накладає тягарів на наші плечі, а просто приймає нас і любить безумовно». Папа закликав присутніх ніколи не втрачати цього духу, але навпаки, плекати цей стиль відкритості та прийняття, щоб продовжувати бути оазисом свободи, який виражає безмежну та безпричинну Божу любов до кожного створіння.

Другим «місцем» Духа – є піклування. «Це слово відразу спонукає нас думати про співчуття Ісуса, про Його нутро, яке тремтить перед болем світу, про Його цілковите залучення, що змушує Його плакати разом з тими, хто плаче», – продовжив Єпископ Риму. Папа підкреслив, що «зцілення ран – це основа діяння Ісуса», через що «Божий Син виявив і втілив ніжність Отця, Який піклується про нас». У цьому контексті він відзначив служіння Nain Group, яка супроводжує батьків, що пережили трагедію втрати дитини, яку неможливо применшувати порожніми словами і поверхневими відповідями, але плакати разом з ними.

Відкривати в кожному ближньому брата

Третя якість, яку виокремив Папа, – це братерство, що є серцем способу життя Братства. Він зазначив, що краса спільного буття полягає в тому, щоб «відкривати в особі кожної людини ближнього, якого можна любити». Він закликав їх втілювати «мрію про братерський світ у солідарності; бути сіячами миру і соціальної дружби», застерігши їх від порожньої балаканини, яка, за словами Папи, є інфекційною хворобою, що завдає дуже багато шкоди та руйнує.

Плекати братерство і соціальну дружбу

«Сьогоднішній світ, – сказав на завершення Наступник святого Петра, – який все ще позначений насильством і конфліктами, дуже потребує цього братерства, цієї соціальної дружби». Папа закликав присутніх «продовжувати практикувати братерську гостинність, пропонувати місце, де люди можуть знайти прихисток і де кожен може відчути себе любленим Богом та частиною вселенської спільноти».