Представник Ватикану в ОБСЄ: національні меншини мають права та обов'язки
  • Нед, 01/11/2015 - 22:01

Найперше і очевидне право етнічних меншин - це право на існування. Друге - це право на збереження і розвиток власної культури, включаючи рідну мову, і третє - право на релігійну свободу як окремих громадян, так і громад, у тому числі на свободу культу.

Про це нагадав у своїй промові на Віденській зустрічі щодо захисту національних меншин постійний спостерігач від Святішого Престолу при Організації з безпеки і співробітництва в Європі монсеньйор Януш Урбанчик. Зустріч відбулася з нагоди 25-річчя прийняття Копенгагенського документа.

Монсеньйор Урбанчик підкреслив необхідність захисту права меншин на свободу спілкування з групами, що мають те ж коріння, навіть якщо вони живуть в інших державах. «Ні маргіналізація, ні насильство, - сказав єрарх, - не можуть бути правильним шляхом до створення умов для справжнього миру, справедливості та стабільності в суспільстві», враховуючи випробування, яким піддаються деякі національні меншини, які ведуть до пасивного відношення до своїх прав або ж, навпаки, до безладів і бунту.