Приготування до початку беатифікаційного процесу отця Людвіка Вродарчика ОМІ з Волині
  • Срд, 11/05/2016 - 14:51

Не кожна парафія на цих землях має привілей і честь знати, що на її землях можливо знаходиться святий Католицької Церкви. Парафія св. Терези від Дитятка Ісуса в маленькій, але дуже гарній місцевості Рокитне (Рівненська обл.) має такий привілей. На землях цієї парафії знаходиться тіло отця Людвіка Вродарчика ОМІ, який загинув у 1943 році за свою віру. Йому дали шанс втекти, але він, свідомий загрози життю, все одно залишився з Божим людом.

У цій парафії, яку отець Людвік сам відвідував під час парафіяльних урочистостей, зібрались Місіонери Облати Марії Непорочної разом із представниками спільноти парафії св. Терези від Дитятка Ісуса. Це була нагода святкувати і дякувати Богу за такого священика, який був вірний до кінця. Це є паломництво всіх Облатів з Делегатури України і Росії.

Під час Святої Меси проповідь виголосив вікарій провінціальний о. Марчін Пухала ОМІ, який прибув із Польщі. Він підкреслив, що ХХ століття є століттям мучеників, як казав святий Йоан Павло ІІ. Проповідник пригадав тих святих облатів, які служили у Польщі, Іспанії, Лаосі. Говорив також про приклад отця Людвіка.

Роздумуючи про необхідні риси сучасного священика, він наголосив на потребі міцного зв`язку з Богом і відваги, аби невтомно проповідувати Євангеліє, навіть ризикуючи життям. Отець Марчін також пригадав про надзвичайну подію для всіх облатів - рукоположення першого облата з Туркменістану отця Антона Літвінова. Це є підтвердженням того, що ця відвага і зв`язок з Богом приносять плоди для Церкви.

Після цього Облати вирушили на Хресну дорогу в Окопи (місцевість, де служив о. Людвік, поблизу Рокитного). Про колишнє життя людей і парафії тут нічого не свідчить. Села немає. Навколо лише зелене поле. Під час Хресної дороги облати роздумували про життя і мучеництво отця Людвіка.

Цікавим було те, що навіть природа під час молитви була така сама як тоді, в Єрусалимі, коли помирав Спаситель. Хресна дорога розпочалась від траси і вела в сторону кладовища в Окопах. На початку світило сонце. Натомість, коли облати наближались до Х стояння, коли згадували про Ісуса на Голгофі, раптово здійнялась буря і почався сильний дощ. Це все викликало в пам`яті ті знамення, які відбувались в Єрусалимі. Кожен з облатів підготував роздуми для цієї Хресної дороги: це був погляд на страждання Ісуса Христа через призму життя о. Людвіка. "Бог поблагословив нас тим, що сама погода допомогла нам пережити цю молитву", - підкреслив о. Дієго Саєз Мартін ОМІ.         

Сьогодні, 11 травня відбудеться непересічна подія - розпочнеться процес беатифікації отця Людвіка Вродарчика ОМІ у катедральному соборі свв. апостолів Петра і Павла у Луцьку.