«Розумні» бойові машини не можуть вирішувати про життя і смерть людини, – Архиєпископ Томазі в ООН
  • Чтв, 15/05/2014 - 11:25

Навіть дуже складні машини не можуть замінити на полі бою людей, оскільки не можуть ухвалювати рішення про життя і смерть. Про це нагадав представник Святого Престолу при ООН в Женеві. Архиєпископ Сільвано Томазі взяв участь в обговоренні автономних систем озброєння, що відбулось ув контексті Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї (КНО).

Йшлося про використання так званих дронів, або безпілотних літальних апаратів, які використовують і для ідентифікації умов бою і як дієву зброю. Подібні системи незабаром мають замінити солдат на суші та на морі. Суперечності викликає операційна самостійність, яка дозволила б самостійні рішення про смертельну атаку на визначеного ворога, тобто людину.

Як зазначив дипломат Ватикану, нові системи озброєнь, як і будь-яка інша зброя, повинні відповідати вимогам міжнародного гуманітарного права. Але цього не достатньо для автономної системи, де є етичний фактор, який є прерогативою людини, а не машини. Архиєпископ Томазі заявив, що такі пристрої не можуть замінити людину, коли треба приймати рішення про життя і смерть інших людей. Це не означає, що людина досконала,  однак солдат, від природи не схильний забирати комусь життя, має можливість виявити співчуття і людяність навіть у розпал жахів війни.

«Здатність людини до моральної аргументації та етичних рішень більша, ніж просто сукупність алгоритмів», – сказав представник Святого Престолу в Женеві. Він додав, що бажання обмежити втрати зрозуміле, проте досвід показує, що прогрес рано чи пізно призводить лише до гонки озброєнь і поширення нових видів зброї.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va