Швеція більше потребує євангелізації ніж екуменізму
  • Втр, 11/10/2016 - 19:31

За три тижні Святіший Отець вирушить до Швеції з нагоди 500-річчя Реформації. Це надає папському візиту чітких екуменічних рис. Проте самі шведи сьогодні більше потребують євангелізації ніж екуменізму.

На це звертає увагу о. Фредрік Емануельсон, вікарій єпископа Стокгольма у справах місій. На його думку, Папа Франциск повинен прибути до цієї скандинавської країни з чітким посланням віри. Цього вимагає реальний стан християнства у Швеції, якого не можна прочитати в офіційній статистиці.

«Шведська Лютеранська Церква впродовж багатьох століть була державною церквою, офіційно. Це тривало з 1593 року, коли відбулася зустріч в Упсалі, аж до 2000 року, коли настав розподіл церкви і держави. Це означає, що вже немає офіційної Церкви. Лютерани є Церквою більшості. Однак, якщо йдеться про буття християнином, віру, практику, походи до церкви, то бачимо це тільки серед частини офіційних членів. Тому я переконаний, що сьогодні реальним викликом є не стільки діалог між Церквами чи церковними спільнотами, але євангелізація цього суспільства. Це ми маємо формувати його, але іноді воно формує нас», – сказав для «Радіо Ватикану» о. Емануельсон.