США виключили Уганду з торгової програми, як покарання за боротьбу з гомопропагандою
  • Пон, 08/01/2024 - 15:27

Адміністрація президента США Джо Байдена усунула Уганду з африканської торгової угоди. Такою є реакція на прийняття урядом Кампали законів проти гомопропаганди.

Закони проти содомії були прийняті парламентом і підписані президентом країни Йовері Мусевені минулого року. Сполучені Штати тривалий час наполягали, щоб їх відхилили, але коли це не спрацювало, вирішили фактично запровадити економічні санкції проти Уганди.

29 грудня 2023 року Білий дім видав спеціальну декларацію, спрямовану загалом на чотири африканські країни. Крім Уганди, це також Габон, Нігер і Центральноафриканська Республіка, пише pch24.pl.

У декларації йдеться, що президент США сприймав ці країни як держави, які слід підтримувати. Однак президент виявив, що згадані країни не відповідають необхідним умовам, щоб бути бенефіціарами програми Вашингтона. Рішення набрало чинності 01 січня 2024 року. Таким чином чотири країни перестали бути учасниками Закону про розвиток та можливості в Африці (AGOA). Раніше в адміністрації Байдена припустили, що Вашингтон зважиться на такий крок, якщо не буде прийняття «прав людини» у згаданих країнах.

Габон і Нігер були виключені з програми через військові перевороти, які відбулися в цих країнах в останні місяці. У свою чергу, в Центральноафриканській Республіці існує заборона на гомосексуальні акти.

Антисодомітське законодавство Уганди передбачає смертну кару за передачу ВІЛ/СНІДу через одностатеві стосунки та тривалі тюремні терміни за пропаганду гомосексуалізму.

Раніше рішення Уганди засудив Євросоюз, а Джо Байден говорив про «трагічне порушення універсальних прав людини».

Санкції можуть мати й інші підстави, адже минулого року Уганда налагодила тіснішу співпрацю з російською федерацією. Вона приєдналася, зокрема, до російської програми, яка зобов’язується не розміщувати зброю в космосі. Президент Уганди також зустрівся з президентом росії. Також Уганда підписала угоду з росією та Південною Кореєю про будівництво атомної електростанції.