Святий Престіл: існує ризик відновлення ядерних випробувань
  • Срд, 30/08/2023 - 16:30

Постійний спостерігач Святого Престолу при ООН Архиєпископ Габріеле Качча зазначив, що треба звернути особливу увагу на досвід тих, хто постраждав від ядерних випробувань. Про це пише Vatican News.

29 серпня 2023 року Архиєпископ Качча взяв участь у пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН з нагоди Міжнародного дня дій проти ядерних випробувань. Він підкреслив, що голоси жертв закликають «людську родину до глибшого розуміння краси, любові, співпраці та братерства, водночас нагадуючи світу про небезпеку ядерної зброї, яка потенційно може знищити нас і цивілізацію».

Ієрарх нагадав, що перше випробування ядерного вибуху було здійснено 78 років тому на полігоні Трініті в штаті Нью-Мехіко. Ця подія поклала початок ядерній гонці, яка завдала серйозної шкоди населенню, змусила людей мігрувати, похитнула здоров’я кількох поколінь, отруїла їжу та воду, розірвала духовні зв’язки людей із нашим спільним домом – Землею.

За словами ватиканського дипломата, наслідки ядерних випробувань мали непропорційний вплив на корінне населення, жінок і дітей. «Ядерні держави мають моральні та правові зобов’язання відновлювати життя, спільноти та екосистеми, які постраждали від випробувань», – нагадав Архиєпископ Качча.

«На жаль, гонка озброєнь триває, і ризик відновлення ядерних випробувань залишається реальним», – зазначив дипломат, додавши, що Святий Престіл підтримує зусилля щодо набуття чинності Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, а також посилення заборони про випробування ядерних вибухових пристроїв, передбачених Договором про заборону ядерної зброї.

Ієрарх нагадав слова Папи Франциска про те, що ядерна зброя «не може бути основою етики братерства». Досягнення загальної заборони на випробування ядерних вибухових пристроїв є необхідним для того, щоб рухатися вперед на шляху створення клімату довіри та щирого діалогу.