Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (27.10 – 02.11)
  • Чтв, 06/11/2014 - 16:24

Понеділок. Під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у понеділок, 27 жовтня, Папа зауважив, що апостол Павло, закликаючи християн поводитися, як діти світла, пропонує повчання про слово. За словами Понтифіка, існують чотири типи слів, які допоможуть зрозуміти, чи не є ми «дітьми темряви». Ними є лицемірство, «щоб бути добрим з усіма», пустослів’я, «слова, позбавлені суті», вульгарність, тобто, «мова світу» та лихослів’я. Святий Павло навчає: «Будьте послідовниками Бога і ходіть у любові». А це означає бути милосердним, прощати, любити. Саме цими чеснотами наповнені слова дітей світла. За словами Папи, існує ще одна група християн, які «не є ні світлими, ні темними». «Це, – сказав він, – християни сірості. Одного разу вони стоять на одному боці, іншого – на протилежному». На останок, Папа закликав замислитись над тим, якими християнвми є ми зробити крок назустріч Ісусу.

Асія Бібі написала прохального листа Папі Франциску. У ньому просить молитися за її спасіння і визволення: «Папо Франциску, це я, Твоя дочка, Асія Бібі. Я благаю Тебе: молися за мене, молися за моє спасіння і моє визволення. Зараз я можу тільки довірити себе Богові, Який є Всемогутній».

Ізраїльський Університет Бар Ілан у Тель-Авіві найвище відзначив Папу Франциска. Це вираз визнання за його «невтомні зусилля і діяльність у будівництві мостів між різними світами, підтримці згоди і миру між народами і релігіями, захисті прав людини та боротьбі за них».

Папа Франциск взяв участь у церемонії відкриття скульптурного погруддя Бенедикта XVI. 27 жовтня 2014 воно  було  встановлено в Папській академії наук в знак поваги до Папи-емерита  і його вкладу в розвиток науки.

Цього ж дня Святіший Отець прийняв на аудієнції Президента Уганди Йовері Мусевені, який також зустрівся з кардиналом Держсекретарем П’єтро Пароліном і Секретарем з відносин з державами, архиєпископом Домініком Мамберті.

Вівторок. Екзорцисти, «через особливе служіння, в єдності зі своїми єпископами», повинні свідчити про «любов і відкритість Церкви до тих, хто страждає внаслідок діяльності злого», написав Папа Франциск в посланні до голови Міжнародної асоціації екзорцистів отця Франческо Бамонта з приводу першої зустрічі членів цього об’єднання, після його канонічного визнання Апостольським Престолом в червні 2014 р. «Іноді  звичайна демонічна діяльність – спокуси – не розглядається всерйоз тими, хто має “літеплу” віру. Ми ж закликаємо до більшої пильності. Зараз ми живемо в особливо критичний історичний час, де поспішність, поверховість, злісний індивідуалізм, секуляризація, здається, панують над нашим суспільством. Боротьба зі злом і сатаною стає все більш невідкладною. Крім безпосередньої діяльності ворога Божого, причина цього полягає також в ослабленні віри, у відсутності норм – тобто, відсутності цінностей, у  нестримності культурного релятивізму», – сказав представник Міжнародної асоціації екзорцистів.

Бути на боці бідних – це Євангеліє, а не комунізм, зазначив Папа Франциск під час аудієнції учасникам Всесвітньої зустрічі народних рухів – форуму, організованого в Ватикані для представників об’єднань бідних робітників і селян, людей, що  не мають землі й притулку. «Не існує матеріальної бідності гіршої, ніж та, яка не дозволяє заробляти на хліб і позбавляє достоїнства праці», – сказав Папа. Він нагадав про проблему безробіття серед молоді, яка є результатом економічної системи, в якій блага ставляться вище людини; викидання на узбіччя життя дітей і літніх людей; висловив підтримку категоріям працівників, яким забороняється об’єднуватися у профспілки. “Сьогодні хочу приєднати мій голос до вашого і супроводжувати вас у вашій боротьбі”, – сказав Папа.

Середа. Про Церкву, як про духовну і видиму дійсність, навчав Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 29 жовтня. Насамперед, як зауважив Наступник святого Петра, говорячи про видиму дійсність Церкви ми не повинні думати лише про Папу, єпископів, священиків. Іноді чуємо фразу: «Церква робить те чи інше», – або ж: «Не чинить ось того», – а коли запитати того, хто це говорить, що таке Церква, то відразу говоритиме про єрархію чи духовенство. Таким Святіший Отець пригадує, що «всі ми охрищені є Церквою, Ісусовою Церквою». З цього також випливає, що й видима дійсність Церкви є чимось таким, чого неможливо до кінця зміряти, оцінити і пізнати. «Як у Христі людська природа повністю співдіє з божественною та віддається їй на служіння з метою здійснення спасіння, так само відбувається у Церкві з її видимою дійсністю щодо духовної», – пояснив Наступник святого Петра, підкреслюючи, що також і Церква є таїнством, у якому «те, чого не бачимо, є важливішим, від того, що бачимо, а розгледіти його можна лише очима віри». Святіший Отець підсумував, що потрібно просити «дару віри, щоб зрозуміти, як саме, не зважаючи на нашу незначність й убогість, Господь дійсно вчинив нас засобом благодаті та видимим знаком Його любові до людства».

Беручи до уваги загострення епідемії лихоманки Ебола, закінчуючи загальну аудієнцію, Папа Франциск закликав міжнародну спільноту до конкретної боротьби з цією страшною хворобою та до надання допомоги недужим, як також до молитви за жертви цієї епідемії. Також Святіший Отець висловив свою близькість родинам зниклих студентів із Мексики та запевнив у молитві за весь народ країни.

Четвер. Християнське життя – це боротьба проти диявола, світу та тілесних похотей. Без цієї боротьби не можливо жити у Бозі. На цьому зосередив свою увагу Святіший Отець Франциск у проповіді під час ранкової Служби Божої, у четвер, 30 жовтня 2014 року. Проповідник, коментуючи уривок з шостого розділу Послання апостола Павла до ефесян, наголосив на тому, що диявол існує і «ми повинні боротися проти нього» зброєю правди.

Вранці 30 жовтня Папа Франциск зустрівся у Ватикані з єпископами Утрехтського союзу старокатолицьких церков. Ця зустріч, за словами Св. Отця, «надає сприятливий привід для роздумів про наш спільний екуменічний шлях». Папа Франциск констатував, що «біля витоків поділу між католиками та старокатоликами знаходяться тяжкі гріхи і людські недоліки – з обох сторін», тому «сьогодні ми потребуємо зміцнення нашої волі до примирення і миру в дусі взаємного прощення і смиренного покаяння».

Папа Франциск прийняв на аудієнцію голову Європейського парламенту Мартіна Шульца, який потім зустрівся з кардиналом Держсекретарем П’єтро Пароліном. Учасники зустрічі обговорили теми, що представляють спільний інтерес. Після аудієнції у Папи, Мартін Шульц зауважив, що в поточний історичний період Святіший Отець, можливо, є найавторитетнішою особистістю не тільки для католиків, а й для багатьох інших людей.

П’ятниця. Небезпека прив’язаності до букви закону була в центрі уваги Папи Франциска під час ранкової Євхаристії у Ватикані 31 жовтня. У  євангельському фрагменті, який він прокоментував, Ісус запитував фарисеїв, чи дозволено зціляти в суботу. Вони мовчали, а Христос взяв хворого за руку і зцілив. За словами Святішого Отця, фарисеї були до такої міри прив’язані до букви закону, що забули про любов і справедливість. Для таких людей в Христа було тільки одне слово: лицеміри. Справжній шлях вірності Божому Законові не оминає справедливості і любові, підкреслив Понтифік. Шлях, якого вчить Ісус, на думку Франциска, це шлях любові і справедливості. Він веде до святості і зустрічі з Богом.

У п’ятницю Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнції членів асоціації “Catholic Fraternity” – міжнародного об’єднання харизматичних рухів. В своїй промові Папа звернув особливу увагу на важливість єдності в різноманітностях. Однорідність, на його думку, не відповідає католицтву і християнству в цілому. «Єдність – це здатність слухати, приймати відмінності, мати свободу думати по-іншому і показувати це! З усією повагою до іншого, який є моїм братом. Не бійтеся особливостей!», – закликав Франциск. Папа запросив членів харизматичної асоціації свідчити про важливість відкриття власного серця на освячуючу дію Святого Духа. Молитви прослави і поклоніння, особливо характерні для харизматичного руху, понтифік порівняв з диханням, «без якого християнин не може жити».

Субота. 1 листопада Римо-Католицька Церква святкує урочистість Всіх Святих. З цієї нагоди опівдні Святіший Отець разом з вірними помолився молитву «Ангел Господній». Перед проказуванням молитви Папа у своїй проповіді вказав на фундаментальну істину християнської віри. «Перші два дні листопада є для всіх нас інтенсивним моментом віри, молитви та роздумів про “останні речі” життя. – нагадав Папа Франциск. – Святкуючи  торжество Всіх Святих і згадуючи всіх померлих, Церква здійснює паломництво по землі та виявляє в літургії духовний зв’язок, який її поєднує з Небесної Церквою. Сьогодні ми дякуємо Богові за незліченну безліч святих різного віку, чоловіків і жінок, звичайних, простих, іноді “останніх” для всього світу, але “перших” для Бога. Водночас, відвідуючи кладовище, ми згадуємо наших близьких померлих. Це джерело великої розради думати, що вони знаходяться поруч з Дівою Марією, апостолами, мучениками і всіма святими у Небі!»

Після молитви Папа закликав віруючих молитися за Єрусалим, щоб «Святе місто, дороге для юдеїв, християн і мусульман, яке в останні дні стало свідком різного роду напруженості, завжди могло бути знаком і передчуттям миру, якого Бог бажає для всієї людської сім’ї».

У суботу Папа Франциск також очолив Святу Літургію на римському монументальному кладовищі Кампо Верано. Понтифік розповів, що перед Службою Божою він звернув увагу на фотографії сімдесятих років, що розміщені у захристії, на яких задокументоване бомбардування того цвинтаря 17 липня 1943 року. Це була болюча подія минулого, однак, те, що сьогодні чинить людина є значно гіршим. У наш час людина прагне запанувати над усім, вважаючи себе Богом, царем. Всі війни, що тривають у різних куточках світу, не свідчать про те, що людина засіває зерно життя, але, що сіє знищення. А індустрія, що сьогодні заполонила наше суспільство?! Якщо щось не працює добре, не функціонує, що його відкидають геть. За такою схемою відкидають дітей, похилих віком осіб та молодих людей, які не мають праці… Також Папа згадав про людей, яких Господь освячує терпінням; усіх бідних, потребуючих, недужих, усіх відкинутих на узбіччя. Понтифік звернув увагу вірних на наступні літургійні читання, у яких можемо зауважити надію, якою нас благословляє Творець. Ми сповнені тієї надії, що Господь милосердиться над нами, що Він милосердиться особливо над тими, які сьогодні терплять, що Він милосердиться і над тими, які нищать сотворений Богом світ. Папа підкреслив, що про поведінку, якою повинні вирізнятися християни, описує нам євангельський уривок, у якому Христос проголошує «Блаженства».

Неділя. У неділю, під час своїх роздумів перед молитвою «Ангел Господній», Святіший Отець нагадав, що Церква згадує цього дня всіх тих, хто випередив нас на шляху до вічності. Понтифік закликав пам’ятати в молитві не тільки про своїх близьких померлих, а й про тих, кого ніхто вже не пам’ятає. «Традиція Церкви завжди закликала молитися за померлих, зокрема, жертвуючи за них Євхаристію: це найкраща духовна допомога, яку ми можемо дати їх душам, особливо найбільш покинутим. Фундаментом молитви є спілкування з Містичним Тілом. Як стверджує II Ватиканський Собор: “Паломницька Церква, повністю визнаючи єдність всього містичного Тіла Ісуса Христа, з великим благоговінням шанувала пам’ять померлих” (Lumen Gentium, 50)», - сказав Папа. «Пам’ять про померлих, турбота про могили і їх підтримка – вів далі вятіший Отець – все це є свідченням довірливої надії, яка ґрунтується на впевненості, що смерть не є останнім словом у долі людини, оскільки їй судилося життя без обмежень, яке має своє коріння і сповнення в Бозі». На завершення проповіді Папа закликав вірних молитись молитву о. Антоніо Рунге за померлих

Текст молитви:

Боже нескінченного милосердя, ми сподіваємося на Твою велику доброту до тих, хто покинув цей світ для вічності, де Ти чекаєш все людство, викуплене дорогоцінною кров’ю Христа, Твого Сина, Котрий помер, щоб відкупити наші гріхи. Не дивися, Господи, на нашу немічність, нікчемність і людські слабкості, коли ми станемо перед Твоїм судом, щоб бути засудженими за посмішку чи догану. Зверни на нас свій милостивий погляд, що виникає від ніжності Твого серця, і допоможи нам йти шляхом повного очищення. Нехай жоден з Твоїх дітей не буде загублений у вічному вогні пекла, де не буде вже можливості покаяння. Ми довіряємо Тобі Господи душі наших близьких, людей, померлих без сакраментальної підтримки, чи тих, хто не мав можливості покаятися під час свого життя. Нехай ніхто не боїться зустрічі з Тобою після земного мандрування, сподіваючись бути прийнятим в обійми Твого нескінченного милосердя. Сестра тілесна смерть нехай знайде нас пильними у молитві і повними всіх благ, скоєних під час нашого короткого чи тривалого життя. Господи, нехай ніщо не віддалить нас від Тебе на землі, але все і всі підтримують нас в гарячому бажанні знайти спокійний і вічний спокій в Тобі. Амінь

 

Радимо ознайомитись:

«Відкиненння істини для віри - смертельне», - Бенедикт XVI

Запрошуємо вас у своїх молитвах приєднатись до папських молитовних намірень на листопад.