Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престол (16.03 – 22.03)
  • Втр, 24/03/2015 - 22:29

У понеділок, 16 березня 2015 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані Капітанів Регентів Республіки Сан-Марино. Під час розмов висловлено задоволення з огляду на добрі двосторонні стосунки між Святим Престолом та Сан-Марино, підкреслюючи ефективну співпрацю між громадськими інституціями та Церквою у соціальній сфері.

У вівторок, 17 березня 2015 р., Папа Франциск звернувся до єпископів Боснії і Герцеговини, яких він прийняв у Ватикані з нагоди візиту ad limina. Святіший Отець згадав про такі проблеми, як безробіття і досі живі спогади про війну, висловлюючи солідарність з цією країною, яку він має намір відвідати 6 червня.

Кардинал Курт Кох в інтерв'ю Кельнському "Domradio" визнав, що Франциск прагне підкреслити "екуменізм крові", тому що 80% переслідуваних християн гинуть за свою віру в Христа, незалежно від конфесії. На думку ватиканського єрарха, два роки понтифікату, це, в першу чергу, продовження розпочатого раніше екуменічного діалогу. Про екуменізм крові говорив уже Іван Павло II, назвавши його "екуменізм мучеників". Франциск веде екуменічний діалог, розпочатий попередниками, але ставить власні акценти, в основному в контактах з євангельськими і п'ятидесятницькими рухами, які йому добре відомі з Південної Америки. 

В середу, 18 березня 2015 р., Папа Франциск призначив свого представника на Кубі. Апостольським нунцієм на цьому острові став архиєпископ Джордж Лінгво, який досі представляв Апостольський Престіл в Іраку та Йорданії.

Також Святіший Отець  написав листа солідарності до католицьких єпископів Нігерії, африканської країни, яка зазнає наслідків релігійного екстремізму.  Папа запевняє, що кожного дня молиться за тих, хто страждає, складаючи побажання миру Господніми словами: «Мир залишаю вам, свій мир даю вам» (Ів. 14,27).

Папа Франциск на початку загальної аудієнції у середу звернув увагу на те, що діти є великим даром для людства, але, часто  відкиненими, адже їм не завжди дають можливість народитися.  «Діти, -  підсумував Папа, – приносять життя, радість, надію. Іноді роблять збитки,.. приносять також тривоги. Але краще суспільство з цими турботами і проблемами, ніж сумне та сіре суспільство, яке залишилося без дітей. І коли бачимо, що рівень народжуваності у суспільстві заледве сягає одного відсотка, то можемо ствердити, що це суспільство є сумним і сірім, тому що залишилося без дітей».

Церква в Італії застерігає перед наступом гендерної ідеології, яка починає вже набувати форми примусових експериментів на дітях. Щодо цієї справи висловився кардинал Карло Каффарра – відомий фахівець з питань, що стосуються шлюбу та сім'ї. Кардинал закликав батьків ознайомитися з реальними цілями гендерної теорії, а також вжити заходів проти введення в освітніх програмах обов'язкових елементів цієї ідеології.

У четвер, 19 березня 2015 р., стало відомо, що 25 вересня 2015 року Папа Франциск відвідає штаб-квартиру Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку. Візит відбудеться в рамках святкування 70-ї річниці ООН, заснованої в 1945 році.  Планується, що Папа звернеться до Генеральної Асамблеї ООН, проведе двосторонні зустрічі з Генеральним секретарем і Головою Генеральної Асамблеї, а також візьме участь у зустрічі з персоналом організації.

Поразкою з карної точки зору назвав смертну кару Папа Франциск, пояснюючи, що «ніколи неможливо осягти справедливість, вбиваючи людську істоту». Такими думками він поділився з представниками Міжнародної комісії по боротьбі зі смертною карою, приймаючи їх у п’ятницю, 20 березня 2015 року. Смертна кара часто стає предметом зловживання з боку «тоталітарних режимів». Як зауважив Папа, зразком для людської справедливості повинно бути Боже милосердя, а смертна кара суперечить йому, оскільки, серед іншого, включає жорстокий шлях очікування між вироком та його виконанням, що є «катуванням», яке, зазвичай, «в ім’я справедливого процесу», триває багато років, нерідко приводячи до хвороби чи безумства. 

Одноденний душпастирський візит до південноіталійського міста Неаполя, Папа Франциск розпочав в суботу, 21 березня 2015 р., молитвою у  всесвітньовідомому Марійському санктуарії в Помпеї. Тут Святіший Отець проказав благальну молитву до Пресвятої Богородиці Святої Вервиці, складену 1883 року блаженним Бартоло Лонґо, в якій він називає вервицю «зброєю миру й прощення». 

Папа прибув до в’язниці «Giuseppe Salvia», щоб зустрінутись з в’язнями, а з деякими з них розділити обідню трапезу. Наступник святого Петра пригадав, що «першим святим у Церкві» був засуджений на смерть розбійник, якому Христос сказав: «Сьогодні будеш зі мною в раю». 

Десятигодинні відвідини Неаполя Папа Франциск закінчив зустріччю із молоддю, яка відбулася на морській набережній, де зібралося щонайменше 100 тисяч неаполітанців. Серед учасників зустрічі була також українська громада південноіталійського регіону Кампанії. 

У неділю, 22 березня, що була п’ятою неділею Великого Посту за григоріянським календарем, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа Франциск Святіший Отець розмірковував  над уривком, як деякі греки юдейського віросповідання просили апостола Филипа показати їм Ісуса. Папа Франциск сказав: «Тому тим, хто і сьогодні "хоче бачити Ісуса",  тим, які ще особисто не зустрінулись з Ісусом – усім цим людям можемо запропонувати три речі: Євангелію, хрест і свідчення нашої віри, убоге, але щире. Євангеліє – у ній можемо зустрінути Ісуса, почути Його, пізнати Його. Хрест – знак любові Ісуса, Який віддав Себе за нас. А далі віра, яка виражається в простих жестах братерської любові». 

Пропонуємо Вашій увазі:

PERSONA HUMANA / ЛЮДСЬКА ОСОБА  - Декларацію про деякі питання статевої етики: http://catholicnews.org.ua/persona-humana-lyudska-osoba-deklaraciya-pro-deyaki-pitannya-statevoyi-etiki

Бібдійні студії. Випуск  IV. Біблійне бачення людини (продовження): http://catholicnews.org.ua/bibliyna-studiya-vipusk-chetvertiy-bibliyne-bachennya-lyudini-prodovzhennya