Тижневий огляд: переслідування християн (04.05 - 10.05)
  • Втр, 12/05/2015 - 00:57

5 травня повідомляється, що влада США може змусити католицьких священиків уділяти Таїнство шлюбу одностатевим парам. З такими словами застереження виступив суддя Верховного Суду США Антонін Скалія. Якщо Верховний Суд винесе рішення, що одностатеве подружжя — це конституційне право кожного громадянина США, тоді федеральний уряд зможе примушувати духовенство різних християнських деномінацій, зокрема духовенство Католицької Церкви, та духовенство інших релігійних громад, уділяти благословення шлюбу одностатевим парам. Якщо ж вони відмовляться, то втратять надане їм право уділяти санкціоновану державою церемонію шлюбу. Їх змусять це робити всупереч їх релігійним переконанням.

Французький суд наказав уряду невеликої місцевості Плоермель на заході Франції демонтувати пам'ятник Іванові Павлу II, бо вважає, що його розміщення в громадському місці суперечить принципу світськості. Суд у Ренні, у Бретані, оцінив, що зведення пам'ятника не було незаконним, але застереження викликає постать Папи під аркою і хрест.

Відповідно до інформації за 6 травня читаємо, що незаконна військова окупація Криму і підтримка бойовиків-сепаратистів у Донбасі з боку Росії обумовили появу релігійних переслідувань на цих окупованих територіях України. Про це заявила Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) у своєму щорічному звіті. З цих причин Комісія знов помістила Росію до списку № 2 найбільших світових порушників релігійної свободи та прав віруючих. У відповідь на порушення свободи релігії, переконань і суміжних прав людини в Криму та Донбасі, окрім багатосторонніх або двосторонніх переговорів з російським урядом, Комісія закликає Президента та Держдепартамент США продовжувати працювати в тісній співпраці з Європою та іншими союзниками, щоб чинити тиск на Росію шляхом правозахисту, дипломатії та цільових санкцій.

4 травня у Москві в католицькому храмі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії на Малій Грузинській вулиці відслужили заупокійну месу за режисером фільмів про Папу Івана Павла ІІ Тамарою Ельжбетою Якжиною,  яка трагічно загинула в середині березня. Перед початком меси відбулася громадянська панахида. Були зачитані слова співчуття від архієпископа Паоло Пецці і апостольського нунція в РФ архієпископа Івана Юрковича.

Федеральна комісія  при уряді США, що займається питанням свободи віросповідання у світі у щорічному звіті назвала країни, в яких  жорстоко порушуються права людини щодо свободи совісті. Вперше у списку комісії цьогоріч з’явились Центральноафриканська Республіка, Єгипет, Нігерія, Ірак, Пакистан, Сирія, Таджикистан та В’єтнам. Особливо жорстоких переслідувань за свої релігійні переконання зазнають громадяни Бірми, Китаю, Еритеї, Ірану, Північної Кореї, Саудівської Аравії, Судану, Туркменістану та Узбекистану. Слід зазначити, що переслідування у цих країнах здійснюються безпосередньо органами державної влади або толеруються ними.

7 травня з’явилося повідомлення про те, що в Іканеро, на території штату Когі, в центральній Нігерії невідомі чоловіки викрали о. Інноцента Умору. За даними місцевої влади, викрадачі також зажадали викупу за його звільнення у розмірі 20 тис. доларів. Поліція підтвердила викрадення, але досі їй не вдалося затримати злочинців.

Згідно з інформацією за 9 травня читаємо, що Міжнародним партнерством за права людини (Брюссель) спільно з правозахисною  організацією «Центр Громадянських Свобод» (Київ) та за допомоги Інституту релігійної свободи (Київ) підготовлений детальний аналіз релігійної ситуації на окупованому Донбасі. Доповідь «Коли Бог стає зброєю» містить у собі факти, свідчення жертв і очевидців релігійно-вмотивованих переслідувань, які здійснюють бойовики-сепаратисти під час збройного конфлікту на сході України. Доповідь наразі видана англійською мовою. Адже його автори переконані, що, попри відносну обізнаність щодо наявності такої проблеми серед українців, світ дуже мало знає про переслідування релігійних громад на охоплених війною територіях Донбасу.

На півночі Франції в Туркуен обстріляли католицьку церкву св. Томи. Обстріл стався тоді, коли церква була закрита для відвідування. Калібр зброї, з якої вівся обстріл, ще не визначений. Самі кулі також все ще не знайдені. Французька поліція почала розслідування.

Католицький священик Інокентій Умор, викрадений в ніч на 4 травня в своїй парафії в Іканепо (Нігерія), був звільнений. Про це повідомив о. Патрік Тор Алумуку, директор соціальних комунікацій Управління архиєпархії Абуджа.

Швейцарське відділення неурядової організації «Open Doors», яка виступає на захист прав християн, повідомило про те, що при розподілі допомоги жертвам землетрусу, що стався в Непалі 25 квітня, християн цієї країни дискримінують. Дуже гостро відчувається нестача продуктів. Багато християн під час землетрусу втратили своїх рідних і близьких, але якщо їх церква не була офіційно визнана владою, вони стикаються при цьому з додатковими труднощами.

Тисячі алжирських мусульман, розчаровані плодами «Арабської весни» і зростанням радикального ісламу, таємно приймають християнство. За словами генсека Алжирського біблійного товариства (АБТ) Алі Хідрі, кожен місяць в офіс цієї організації приходять сотні людей, які бажають отримати екземпляр Біблії. Тисячі мусульман приходять в церкви, щоб більше дізнатися про християнську віру.

У Росії при католицькому благодійному центрі «Віфлеєм у В’ятці»  на четвертий день після відкриття закрили «Вікно життя», в якому можна анонімно залишити новонароджену дитину. За інформацією прокуратури, виявляти дітей-сиріт, які залишилися без піклування батьків, можуть тільки органи опіки.