Тижневий огляд: переслідування християн (11.05 - 17.05)
  • Нед, 17/05/2015 - 23:33

12 травня повідомляється, що президент Вільного салафітського фронту ісламського відродження Алжиру Абдель Фаттах Хемдаш Зараві закликав закрити всі церкви на території Алжиру. Подібний крок буде закономірною відповіддю на ісламофобію, яка, на його думку, поширюється по всій Європі, починаючи з Франції.

Глава Всеіндійської індуїстської асамблеї Мунна Кумар Шукла вважає, що напади на церкви і християн в Індії не є незаконними. На його думку, за антихристиянські акції потрібно видавати урядові нагороди. Церкви не є місцем поклоніння, але місцем перетворення індусів в християнство, заявив лідер націоналістичної організації. Уряд повинен захищати і заохочувати молодь, що атакує християнські спільноти. Конференція католицьких єпископів Індії засудила висловлювання індуїстського лідера як «вкрай провокаційне».

Минулого тижня за участю Єгипту були звільнені 27 ефіопських християн, викрадених джихадистами в Лівії. В Каїрі звільнених прийняв єгипетський президент Абдель Фаттах ас-Сісі. Єгипетські ЗМІ підтвердили факт прямої участі збройних сил і розвідки Єгипту в порятунку бранців - подробиці операції не повідомляються. Дії Єгипту здобули високу оцінку з боку коментаторів і ефіопських політиків.

У Києві, через будівництво по-сусідству, вкрився тріщинами головний храм Греко-католицької церквиПатріарший собор Воскресіння Христового. Тріщини, які розділили собор на дві половини, з'явились в березні, коли почались будівельні роботи.

Своєрідний художній винахід продемонстрували цього року на Венеціанському бієнале ісландці. У рамках свого павільйону вирішили перетворити церкву на мечеть. Так, до листопада Венеція має першу мечеть у церкві Матері Божої Милосердя. Організатори бієнале просили згоди єпархії зробити доступними для потреб мечеті також інші храми, однак не отримали на це дозвіл. З храмом Матері Божої Милосердя вони вчинили, як ісламісти.

Здається, французький суд не в змозі відхилити позов Національної федерації «Вільна думка». Останній успіх адміністративного суду міста Ренна, в Бретані, законно святкують під численні вітання преси з «новою перемогою» суду. Плоермель, привітне містечко цього регіону, вже дев'ять років на одній зі своїх площ надає притулок статуї Папи Івана Павла II. Звичайно, це не шедевр сучасного мистецтва, але це пам'ятник, який вшановує Папу, проголошеного святим. Вийшов наказ (на виконання якого є шість місяців), що треба знести пам’ятник. Причина проста: він суперечить закону 1905 року Про відділення Церкви від держави. 

Відповідно до інформації за 13 травня читаємо, що в результаті атак терористів «Боко Харам» на північному сході Нігерії вбили понад 5 тис. католиків і щонайменше 100 тис. змушені мігрувати. Міжнародний фонд «Допомога Церкві в потребі» наводить дані доповіді католицької єпархії Майдугурі, що охоплює штати Борно, Йобе і частини Адамава. У єпархії здійснено напади на більш ніж 350 церков. Велику частину з них атакували не вперше.

У штаті Ассам на північному сході Індії під час атаки групи радикальних індуїстів 18 вірян отримали поранення різного ступеня тяжкості. Напали на членів протестантської громади в селі Амтола, округ Голпара. Зараз у селі не залишилося жодного християнина. Усі сім'ї змушені були. Сім'ї християн тепер у безпеці і лікують травми в лікарні. Вони втратили все своє майно. Викликає занепокоєння стан 7-річної Праніти Рабхі, яка отримала серйозні травми грудної клітки і черепа. Нападники не щадили ні жінок, ні дітей.

У Загребі – столиці Хорватії – молитовна спільнота «Серце Ісуса» організувала молитовне зібрання під гаслом «Запали свічку за переслідуваних християн на головній площі хорватської столиці». Молоді католики демонстрацією фотографій та читанням даних про терпіння і переслідування християн на Близькому Сході й в Африці старалися інформувати усіх бажаючих про жахіття переслідування християн на цих теренах. Після молитви до молоді звернувся мер Загребу Мілан Бандічь зі словами підтримки і подяки.

14 травня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Пакистані угрупування  Джундулла, яке  відкололося від пакистанських талібів, заявило про підготовку терактів проти християн, шиїтів і ісмаїлітів. 13 травня в Карачі бойовики розстріляли автобус з паломниками-ісмаїлітами. 45 людей загинули, близько 20 отримали поранення. За даними поліції, більшість жертв вбиті пострілом в голову.

В Індії в найбільшому місті штату Мадхья-Прадеш – Індоре – індуїстські радикали напали на три церкви. Екстремісти кидали в храми камені, знищували хрести й інтер'єр. Одну з церков намагалися підпалити. Втручання поліції допомогло зберегти храми від більш серйозних ушкоджень.

На території французької католицької єпархії Сен-Клод розграбували і осквернили шість храмів. Злочини скоїли в період з 4 лютого до 8 травня.

Згідно з інформацією за 15 травня читаємо, що за останній місяць у Верхньому Єгипті викрадені дві дівчини-коптки і 8-річний хлопчик з коптської сім'ї. З настанням «арабської весни» в Єгипті зросла кількість випадків викрадень дітей коптів. Тільки в Наг-Хаммаді були викрадені 77 дітей, двоє з них були вбиті.

У кампусі британського університету Аберістуіта потрапила під заборону Біблія. Класти в кожну студентську кімнату священну книгу було багатовіковою традицією вузу, однак рада студентів постановила покінчити з цим звичаєм як з «недостатньо мультикультурним». Студрада провела голосування, за результатами якого було вирішено прибрати Біблії з усіх кімнат до кінця поточного навчального року. У новому семестрі учні зможуть отримати релігійні книги за запитом, якщо у них буде потреба почитати священні тексти.

17  травня повідомляється, що через чотири роки після початку громадянської війни в Сирії халдейский єпископ міста Алеппо налаштований вельми песимістично щодо долі християн цієї близькосхідної країниХристияни, які живуть у Сирії з самого початку історії Церкви, нічого не значать для міжнародного суспільства, яке, за словами Аудо, готове «віддати Алеппо Туреччині». Католицький єрарх східного обряду також засудив дії Саудівської Аравії, яка «фінансує руйнівний конфлікт» у Сирії.