Тижневий огляд: переслідування християн (24.08-30.08)
  • Пон, 31/08/2015 - 19:57

25 серпня повідомляється, що в рамках спецслужб Іраку створений спеціальний комітет, який буде збирати інформацію і приймати конкретні кроки, спрямовані на захист від насильства християн в цій арабській країні і, зокрема, в її столиці Багдаді. Новий орган створений за розпорядженням прем'єр-міністра Іраку Хайдара Ал-Абаді. Його завдання - протистояти зростанню викрадень іракських християн і незаконного зайняття їхніх будинків. На жаль, в останні місяці такого роду злочинні дії почастішали.

Відповідно до інформації за 26 серпня читаємо, що в американському штаті Айова, у місті Ден-Мойн, сенатор-республіканець і кандидат у президенти США Тед Круз виступив на захист релігійної свободи у США. Проведено мітинг, на який прибули люди з цілого штату. Мітинг перетворився на суміш релігійної зустрічі, дискусії, свідчення і молитви. Захід включав також участь християнської групи «The Bontrager Family» та християнської рок-групи «Newsboys».

Пастор Самюель Далі, глава Церкви братів у Нігерії, стверджує, що бойовики «Боко харам» вбили близько восьми тисяч християн, що належали до цієї деномінації.
Висловлюючи надію на швидке знищення терористичного угрупування, священнослужитель зазначив, що в провінціях Адамава, Йобе і Борно були зруйновані близько 70% храмів. Багато пасторів залишилися без парафій, оскільки церкви були спалені, а парафіяни вбиті.

Іракські християни вступили в боротьбу з бойовиками терористичного угрупування «Ісламська держава» поряд з курдами та урядовими військами. На тлі триваючих звірств екстремістів останнім часом все більше християн в Іраку готові взяти в руки зброю і приєднатися до новостворених загонів самооборони для захисту своєї віри.

Швейцарська асоціація «вільнодумних» почала розклеювати плакати, що закликають католиків «задуматися» над тим, чи хочуть вони надалі залишатися чадами своєї Церкви. Формальним приводом для кампанії, яка проходить у містах німецької Швейцарії, стала так звана «справа Хуондера».

27 серпня з’явилося два повідомлень, зокрема про те, що у багатьох містах Індії християнські спільноти, об’єднані в Національному Форумі Солідарності, організовують молитви та демонстрації під гаслом «Ніколи більше насильства». Вони мають згадати серію погромів послідовників Христа, які відбулися сім років тому в штаті Орісса. Як сказав Дхірендра Панда, один з координаторів акції, «головна мета полягає в пробудженні свідомості щодо актів насильства, які відбулися в Кандхамалі, а також повага до справедливості, миру та соціальної гармонії».

О. Джозеф Шімшон Аль-Базі,  католицький священик з Багдада, який працює серед християнських біженців в Ербілі, на Мітингу Дружби в Ріміні сказав, що мусульмани добре живуть з християнами тільки тоді, коли ті є в меншості. Коли християнин живе в мусульманському середовищі, співіснування двох релігій неможливе. На його думку, найгірше ще попереду. Наступні покоління ісламістів будуть більш радикальними. Помірковані мусульмани вже не існують.

Згідно з інформацією за 28 серпня читаємо, що Папа Франциск зустрівся з халдо-католицьким священиком з Іраку Саміром Юсефом. Священнослужитель розповів Понтифіку про драматичну ситуацію, в якій опинилися біженці, які втікають від джихадистів. Люди вмирали від голоду прямо на дорозі. Відразу знищувалися сліди християнської присутності, що налічує на даній території вже дві тисячі років. Халдейський священик також висловив подяку Папі за його пожертвування і заклики до міжнародного співтовариства. 

Відомий християнський адвокат зник два дні тому після того, як виступив проти рішення влади провінції Чжецян про знесення хрестів з християнських церков. Юридична фірма в Пекіні, в якій працював Чжан Кай, не має про нього ніяких звісток, також нічого не відомо і його родині.

Парламент М'янми (Бірми) прийняв закон, що забороняє громадянам країни змінювати віросповідання. На думку експертів, прийняття нового закону є цілеспрямованим заходом проти діяльності християнських місіонерських спільнот.

У Єгипті копт заарештований за розповсюдження Біблії. Його утримання під вартою було продовжено 2-й раз, до звинувачень додали новий пункт. Спочатку Медхата звинувачували в «розпалюванні міжрелігійної ворожнечі» і «нанесенні шкоди національній єдності». Тепер до цих звинувачень додали ще «образу релігії».

На річницю його мученичої смерті, в Лівані буде проголошено блаженним єпископа Флавіяна Мікаела Мелкі, ординарія міста Ґазарту. Турецька влада заарештувала його разом з халдейським католицьким єпископом. Обоє єпископів замордовані за відмову прийняти іслам.

Генеральний секретар Всесвітньої ради церков, пастор Олаф Фіксе Твейт закликав міжнародну спільноту активно і дієво включитися до вирішення сирійської кризи. Знищення монастиря Мар Еліан у Карятайні – черговий доказ того, що Ісламська держава не тільки прагне знищувати доми християн, але також і будь-які знаки християнства на підконтрольних їй територіях.

Виступаючи у Клівлендському Case Western Університеті Гілларі Клінтон, провідний кандидат Демократичної партії США на пост президента, прирівняла pro-life групи до терористів, а республіканців-кандидатів у президенти США до джихадистів Ісламської держави. На ці безглузді заяви Гілларі Клінтон уже відреагували американські pro-life організації, які зажадали вибачень від демократичної кандидатки у президенти. Також і пре-секретар Національного Комітету Республіканської партії Елісон Мур вимагає вибачень від пані Клінтон.

На сьогодні проект реконструкції площі Святого Юра досі не завершений. Частину площі перед відкриттям пам'ятника впорядкували, а далі залишили як було. Як глузування над пам'яттю Шептицького виглядає той факт, що міський голова Львова Андрій Садовий напередодні виборів засіває місто бруківкою, наче гречкою, а перед пам'ятником Шептицького та головною святинею УГКЦ залишив розриті котловани.

30 серпня повідомляється, що в листопаді у всіх католицьких парафіях Польщі відзначатиметься День солідарності з переслідуваними Церквами. «Перед нами стоять три мети: молитва, інформування та матеріальна допомога, - зазначив о. Число. - Темою Дня солідарності буде драма, яка відбувається в Сирії».