Тижневий огляд: переслідування християн (29.09 - 05.10)
  • Втр, 07/10/2014 - 16:18

30 вересня повідомляється, що в Нігерії угрупуванням «Боко Харам» були жорстоко вбиті близько 2,5 тис. католиків. Про це розповів нігерійський католицький єпископ Олівер Даші Доємо. Сам єпископ з тисячами своїх парафіян знайшов притулок в парафії Святої Терези в Йолі, штат Адамава. Під час поспішної втечі безліч сімей були розділені, і багато батьків досі шукають своїх дітей. Єпископ повідомив, що нігерійські збройні сили дуже часто відступають без бою, і відбувається це, в першу чергу, через корупцію.

Християни в Іраку створюють загони ополчення для захисту єдиновірців від наступу "Ісламської держави". Близько 100 бійців день і ніч патрулюють Алькош, який відстояла курдська "Пешмерга" під час наступу джихадистів. Формування асирійських ополченців носить назву «Dwekh Nawsha», що в перекладі з арамейської означає «майбутні мученики». Навчанням загону, який, за різними даними налічує від 100 до 200 бійців, керує колишній офіцер іракської армії підполковник Юсеф Одішо. 

Відповідно до інформації за 1 жовтня читаємо, що у звʼязку із постійними рейдами, які проводять представники угрупування Боко Харам в Камеруні, священиків і монахів завжди супроводжує військовий конвой. Причиною таких заходів безпеки стало неодноразове викрадення місіонерів та монахів членами угрупування Боко Харам. Єпископ Атеба вважає, що причиною цих викрадень є бажання терористів заробити гроші, адже країни, з яких походять викрадені місіонери готові платити викуп за звільнення своїх громадян з рук терористів. 

В рамках освітнього проекту Інформаційно-практичний Центр безпеки міста у Львові отець Тихон (Кульбака) говорив про своє перебування в полоні, про силу молитви в умовах війни, а також чи справді існує міжрелігійний конфлікт на Донбасі. Священик розповів про те, що його били за те, що він греко-католик.

2 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що з нагоди мусульманського свята Посвячення халдейський Патріарх Вавилону Луїс Рафаель І Сако надіслав привітання визнавцям ісламу, просячи Бога, щоб Він вберіг Ірак від усякого зла. У листі Патріарх закликав мусульман засудити екстремістичне насилля релігійного характеру, бо воно викривляє релігію. Луїс Сако поновив свій заклик до примирення і відважного діалогу з метою справжнього миру в країні

Папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані Католикоса-Патріарха Ассирійської Церкви Сходу Мар Динхома IV Хананія. Насамперед Папа висловив солідарність із християнами і представниками інших релігійних меншин Близького Сходу, особливо Іраку і Сирії. Він запевнив лідера Ассирійської Церкви Сходу у своїй прихильності щодо екуменічного шляху, поглиблення дружби і єдності, а також у молитві за працю спільної змішаної комісії з богословського діалогу.

Католицькі радіостанції в Південному Судані опинилися під прицілом державної цензури. У середині серпня влада закрила радіо «Bakhita», що належить єпархії Джуби. Тепер погрожують, що можуть також закрити радіо «Voice of Hope» від єпархії Вау, якщо радіостанція продовжуватиме висловлюватися на суспільні теми.

Протестантського пастора Зафара Бхатті, якого ув'язнили в Пакистані за звинуваченням у богохульстві, не розстріляли, як помилково повідомили ЗМІ цими днями. Тюремник – який, як стверджує, діяв з «божественного натхнення» – важко поранив Мухаммеда Асгара, британського громадянина, що страждає від психічного захворювання і засуджений до смертної кари за богохульство.

3 жовтня повідомляється, що представники Ісламської держави Іраку і Сирії зруйнували 1300-річну церкву в Тікріт, місті в північно-центральній частині Іраку. Ісламісти розмістили вибухові пристрої навколо храму, що розташований всередині президентського палацу в центрі міста, і підірвали їх. Внаслідок вибуху церква була повністю зруйнована. У Ассирійській «Зеленій церкві» були розміщені могили пʼяти глав Ассирійської Церкви Сходу.

Згідно з інформацією за 5 жовтня читаємо, що під час Літургії у Ватикані в часі зустрічі нунціїв з Близького Сходу і деяких керівників дикастерій Римської Курії ватиканський Держсекретар кардинал Паролін наголосив, що Церква не може мовчати щодо переслідувань, з якими зіткнулися її діти, а міжнародне співтовариство не може залишатися нейтральним між переслідуваними і агресором. Зустріч була присвячена ситуації християн в охоплених війною країнах регіону.

В Медельїні (Колумбія) біля входу в метро напали на 48-річного о. Андреса Дуке Ечеверрію. Він став, як вважає поліція, жертвою пограбування. Помер о. Андрес у результаті декількох ударів ножем, з яких один потрапив прямо в серце. Поліція заарештувала 20-річного хлопця, однак, не підтвердила, чи є він нападником.

Церква у В'єтнамі висловила стурбованість агресивною політикою Китаю в регіоні. Комісія справедливості та миру місцевого єпископату в спеціальному листі звернула увагу на низку фактів, що вказують на зміцнення в Китаї імперіальної стратегії в басейні Південно-Китайського моря. Вона вписується в низку міжнародних напружень, які загрожують сучасному світу, як конфлікти на Близькому Сході та в Україні.

Свято-Троїцький кафедральний собор Української православної церкви Київського патріархату в Луганську заявляє про його захоплення російськими "донськими козаками". До собору увірвалися російські донські козаки і наказали протягом години священикам та служителям забратися геть. Також загарбники сказали, що ніякого храму тут більше не буде, відтепер вони облаштують гуртожиток для "козаків" і будуть тут жити.

Щоразу важче стає жити християнам у Лаосі. Місцева влада не шанує ні свободу совісті і визнання, ані міжнародні трактати стосовно поваги прав людини. Окрім того було заарештовано цілу протестантську спільноту за те, що вони зібралися в одному будинку на молитву. Пастора скували в кайдани по руках і ногах. Тепер йому загрожує кілька років ув’язнення.