Укрпошта випустила поштову марку до 250-ліття коронації Почаївської ікони Богородиці
  • Суб, 17/06/2023 - 15:21

На прохання Василіянського чину Державне підприємство «Укрпошта» видало поштову марку, присвячену 250-літтю коронації Почаївської чудотворної ікони Божої Матері, яке відбулося у Почаївському василіянському монастирі у вересні 1773 року. Згідно із звичаєм та правопорядком Святої Церкви дозвіл і благословення на коронацію ікони надав Римський Папа Климент XIV, а здійснив владика Сильвестр Рудницький, єпископ Луцький та Острозький.

На поштовій марці представлено стилізоване зображення Пресвятої Богородиці з чудотворної ікони на тлі малюнка Почаївського храму і монастиря з історичної гравюри Федора Стрельбицького. Над зображенням Діви Марії розміщено напис «250 ліття коронації Почаївської Богородиці», у правому верхньому кутку – Тризуб, державний герб України, що пригадує сам ювілей та національну приналежність святині.

Внизу, під зображенням Пресвятої Богородиці, на горі міститься герб Чину святого Василія Великого, праворуч від нього абревіатура УГКЦ, що означає приналежність святині до З’єднаної – Української Греко-Католицької - Церкви, а ліворуч – роки процвітання Почаївського монастиря, який був духовним центром Василіянського чину, осідком протоігумена та протоархимандрита. Композиція обрамлена квітковим орнаментом, який вказує на історичну епоху події.

В наш час Почаївська чудотворна ікона Божої Матері одна з найшанованіших християнських святинь України, відома у цілому світі.