В Аушвіці 9 серпня відбудеться молитва за мир у Європі
  • Птн, 17/07/2015 - 13:56

В Аушвіці 9 серпня 2015 року відбудеться молитва за мир у Європі. Захід відбудеться у день смерті святої Терези Бенедикти від Хреста - Едити Штайн, яка є покровителькою Європи. Слова мир, поєднання, братерство, взаєморозуміння пронизували усе її життя.

Едита Штайн народилась 12 жовтня 1891 р. у єврейське свято Йом Кіпур (День Поєднання, Судний День). 9 серпня 1942 р. вона була страчена у німецькому концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау.

Перед своїм арештом вона сказала, "Чому я маю становити виняток? Якщо я не  зможу розділити долю моїх Братів і Сестер, моє життя видасться мені знищеним".

Її найбільшим прагненням було, згідно з наукою Ісуса Христа, який вказував завжди дорогу миру, жити в спосіб, що веде до спільної пошани.

Хто був би більш відповідною особою як не вона, та, яка підносила молитви в інтенції свого народу перед Богом наче біблійна цариця Естер. В кого просити про мир, як не в неї, тієї, яка жертвувала своє життя, розпочате у День Поєднання, за свій коханий народ!

У жовтні 1999 року св. Teрeза Бенедикта від Хреста - Едита Штайн була оголошена Папою Римським Йоаном Павлом ІІ покровителькою Європи.

"Якщо сьогодні  Покровителькою Європи стає Едита Штайн, на горизонті Старого Континенту має бути піднято прапор взаємної поваги, толерантності і гостинності, який запрошує жінок і чоловіків до відкидання всіх етнічних, культурних, а також релігійних відмінностей і прийняття ними взаєморозуміння, щоб створити дійсно братерське суспільство. ...  Європейці покликані залишити за собою історичні суперництва, які часто доводили до жахливих воєн на їхньому континенті. Водночас вони мусять докласти всіх зусиль, щоб створити умови до співробітництва і поглиблення зв'язків між Народами. Перед ними стоїть виклик, щоб побудувати культуру і етику поєднання..." (Йоан Павло ІІ, Motu proprio 1.10.1999).       

На жаль, сьогодні воєнні дії знову відбуваються у Європі – в Україні, в державі, яка вже болісно відчула наслідки диктаторських систем, що напливають зі сходу та із заходу. Також війни, які точаться в різних закутках світу, мають вплив на наше європейське суспільство. Ксенофобські  висловлювання засмучують, але водночас закликають до зайняття рішучої позиції.

В останні роки і десятиріччя виникли дуже сердечні взаємини між спільнотами з усієї Європи, зосередженими навколо св. Едити Штайн. Також виникли дружні зв'язки поміж вірними Едити Штайн в Україні, що є своєрідною відповіддю на її прохання. Всі ми запрошені і закликані до виявлення нашої близькості з цією країною Європи, де точиться війна, як і з її мешканцями. Явімо їм нашу допомогу, співчуття та співпереживання.

Свята Тереза Бенедикта від Хреста - Едита Штайн є покровителькою Європи. Просімо ж її про допомогу, про заступництво перед Богом, про мир на "її" континенті, про повагу до справедливості, до свободи й гідності людини. Явімо співчуття і солідарність усім постраждалим, особливо біженцям, які шукають притулку в наших державах! Даймо виразний сигнал для миру! Жертвуймо нашу молитву у намірі миру!

9 серпня 2015 року, в річницю смерті святої Терези Бенедикти від Хреста - Едити Штайн, вознесімо в Освенцимі, місці її загибелі, молитву за мир в Європі та у світі. Сердечно запрошуємо до участі в цій молитві.

Водночас ми прагнемо, щоб у той самий час якнайбільше вірних з усієї Європи змогли взяти участь у Святих Месах, богослужіннях або молитвах в намірі миру за заступництвом святої Терези Бенедикти від Хреста – Едити Штайн.

Запрошують: Товариства Едити Штайн в Німеччині, Австрії, Угорщині та Фонд д-ра Едити Штайн, Голландія