В Стамбулі підпалили грецьку церкву
  • Птн, 19/06/2015 - 15:54

У стамбульському районі Кадикей зловмисник вилив бензин на будівлю грецької православної церкви Агія Тріада. Спостерігаючи, як від запальної суміші горять дерев'яні двері храму, чоловік стояв і кричав «Аллах акбар», «Я мщу за мечеть Аль-Акса».

Поліція, яка прибула на місце злочину, взяла під варту палія.

У громаді висунули 2 версії події: або зловмисник психічно нездоровий, або це чергова провокація, за якою можуть бути й інші напади.

Поліція відмовилася озвучувати ім'я злочинця. Немає інформації про його подальшу долю.

Споруджена в кінці 1800-х рр..  і освячена в 1905 р. Агія Тріада стала останньою церковною будівлею, законно побудованою в Стамбулі в часи Османської імперії. За останні 5 років церква двічі піддавалася нападам. У 2009 р. група націоналістів розбила вікна і забруднила червоними графіті стіни церкви. Тоді ніхто не поніс покарання.

Крім атак на церкви, в Туреччині регулярно здійснюються напади на християн. 3 серпня 2009 р. турецький націоналіст Ясин Карасу взяв у заручники наверненого з ісламу християнина і погрожував його зарізати, називаючи «місіонерською собакою». Завдяки своєчасному втручанню поліції ніхто не постраждав.

20 липня 2009 р.  Ібрагім Акіол смертельно поранив ножем християнина Грегора Керкелінга, що виходив з католицької церкви св. Антонія в районі Бейоглу в Стамбулі. Пізніше Акіол розповів, що йшов до церкви в пошуках жертви.

За даними поліції, і Акіол, і Карасу страждали від «невстановлених» психічних захворювань.

За останні 12 місяців в Стамбулі зафіксовано напади на дві церкви та офіс Біблійних заочних курсів.