Владика Петро (Стасюк): Магія, забобони, ідолопоклонство і віра
  • Чтв, 09/07/2015 - 15:05

Магія, забобони, ідолопоклонство і віра – все це дуже серйозні і окремі теми, але всі вони можуть бути об’єднані, щоб це виглядало, ніби вони є одне ціле.

Якщо магія, забобони або ідолопоклонство переплітаються з вірою або з церквою, то є реальна небезпека, що наша особиста віра може бути в реальній небезпеці . Ніхто не хоче йти до церкви, яка поклоняється неправдивим богам, практикує магію, забобони, має елементи чаклунства.

Культури  світу мають  достатньо доказів того, що ці псевдорелігійні практики є дуже небезпечні,  і ми у своїй власній церкві  повинні бути дуже обережні, щоб дослідити, як ми практикуємо нашу віру. Ми повинні бути готові до виявлення елементів релігії , які ми б думали є частиною наших релігійних традицій, але насправді вони не є.

Отже давайте розглянемо кожну з них окремо. Що таке магія? Магія – це спроба приручити культові сили так, що ви можете мати владу над іншими. Це може мати різні прояви – від зцілення когось до знищення когось, або завдання комусь шкоди. Прикладом цього може бути заклинання. Дехто каже, що досить поширена практика зливання воску – це акт магії. Церква засуджує всі акти магії, тому що це суперечить честі і повазі, яку ми маємо до Бога .

Забобони - це віра, що одна подія викликає іншу без будь-якого природного процесу, що пов’язує обидві. Очікуваний результат суперечить законам природи. Це часто дуже тісно пов’язано з релігією. Часто це  щасливе співпадіння, пророкування майбутнього і духовного буття. Церква вважає марновірство грішним , бо це свідчить про відсутність віри в Бога і порушення заповідей. Марновірство приписує чарівне значення  певним  видам релігійної практики. Деякі приклади українських забобонів – мати прищіпає шпильку на дитину, щоб зберегти його від злих духів. Якщо ви забули щось в будинку і повинні вернутися  назад, то ви повинні подивитися на себе в дзеркало, перш ніж покинути будинок вдруге. Також таким прикладом є зав’язування червоної нитки на руці або на одязі.

Ідолопоклонство – це поклоніння іншим богам, а не істинному Богові. Це відноситься не тільки до помилкових язичницьких богів, але і до інших речей, що обожнюються. Це може бути сам диявол, влада, задоволення, предки , власна раса, держава або гроші. Ідолопоклонство заперечує панування Бога  і вважає себе на рівні з Богом.

Нашим завданням є час від часу дивитися на нашу релігійну практику або її відсутність, щоб побачити, чи ми вірні тому, що Бог явив світові і як це засвідчено в нашій церкві і церковних писаннях . Те, що не від Бога, ніколи не приведе нас до Бога.

+Петро

Джерело: http://catholicukes.org.au/