Замбія: єпископи виступили за свободу слова й преси
  • Чтв, 20/08/2015 - 11:06

Конференція єпископів Замбії приєдналася до коаліції 23 організацій громадянського суспільства, які борються за свободу слова і преси в цій країні. 

Зокрема, що стосується перевірки існуючого законодавства в цій області і видалення таких правил, які перешкоджають вільному поширенню інформації в засобах масової інформації. Більшість правових норм у цій галузі сягають часів британської колонізації разом з тодішніми чинними обмеженннями.

"Католицька Церква прагне бачити Замбію країною, де люди зможуть вільно висловлювати свої погляди", - сказав у своєму виступі єпископ Фріборн Кібомбве. Він додав, що необхідно також розпочати інформаційну кампанію, щоб переконати уряд щодо цього питання. Варто відзначити, що тамтешні єпископи вже в 2013 році закликали до затвердження нової конституції, яка, серед іншого, гарантуватиме свободу вираження думок, зібрання та совісті.

Також вони зазначили, що ситуація з правами людини погіршується в цій країні із загрозливою швидкістю. Так бачимо "довільне використання влади державними чиновниками, залякування і погроз щодо тих, хто не підтримує уряд, або депортацію католицьких священиків, які у своїх проповідях критикувати уряд".

З іншого боку, поцизія Церкви в Замбії щодо ЗМІ - дуже активна. Спеціальна Католицька Медійна Служба координує місцеві ініціативи і сприяє розвиткові новітніх технологій на єпархіальному рівні. Також там успішно функціонує телевізійний продакшн, та мережа радіостанцій єпархії та релігійних громад.