Зібрання «народу Божого»: напередодні синоду на площі св. Петра відбудеться екуменічне молитовне чування спільноти Тезе
  • Втр, 26/09/2023 - 16:26

Напередодні початку Синоду про Синодальність на площі св. Петра у Ватикані зберуться християни, щоб помолитись за учасників засідань. Зазначимо, що це не будуть виключно вірні католики. Під проводом екуменічної спільноти Тезе перед ватиканською базилікою зберуться навіть представники протестантських течій. До участі їх закликає сам Папа Франциск. Як заявив провідник «Тезе», англіканець, який називає себе «брат Метью», Святійший Отець захотів, щоб такого виду зустріч огорнула молитвою внутрішні події Католицької Церкви.

«Сподіваюсь, що це стане зібранням усього «Божого народу». Звичайно, що усі не зможуть зібратись на площі св. Петра, однак в цій події візьмуть участь люди, які є представниками різних життєвих шляхів християнського світу. Але, можливо, будуть і такі, хто почує, що відбувається, і увійдуть у цей дух молитви та відкриють для себе, що можуть бути частиною «народу Божого». У цьому молитовному чуванні є щось дуже місійне, в тому, що усіх запрошують прийти і взяти участь»,- прокоментував англіканин у розмові з «Радіо Ватикану».

«Ми також організовуємо молитви в Австралії, Кенії, Уганді, Японії, Таїланді, США, Чилі, Аргентині та ін… Для нас це велика радість, що люди в усьому світі приймають запрошення і хочуть оточити синод мережею молитви», - додав «брат Метью».

Організована під назвою «together» (разом – англ.) екуменічна зустріч у намірі синоду стартує в суботу 30 вересня. О 17:00 відбудеться богослужіння подяки «за дари єдності, синодального шляху, миру, створіння та дар іншого». Згодом учасники заслухають фрагменти зі Святого Письма, візьмуть участь у поклонінні, співі канонів Тезе та молитві заступництва.

«Нашу спільноту дуже зворушило, що Папа Франциск скерував запрошення до християн усіх визнань і хотів, щоб зібрався увесь «народ Божий», щоб молитись за події, що сягають середини Католицької Церкви», - сказав лідер спільноти «Тезе» в інтерв’ю. До участі в події Папа заохотив під час понеділкової молитви «Ангел Господній».

Як наголошує pch24.pl, непокоять слова про «народ Божий», які чітко скеровуються представником розкольницького руху до панхристиянської мішанини визнань. Тим часом, спільнотою, покликаною Христом як Його Містичне Тіло, є виключно Католицька Церква. Протестантські деномінації були утворені внаслідок схизми та єресі.

Засновником спільноти в Тезе був протестант, швейцарець Роджер Шютц. Він спровокував скандал у 2005 році, коли під час Літургії з нагоди похорону Івана Павла ІІ приступив до св. Причастя, хоча ніколи не пройшов католицького навернення.