12 жовтня НБУ вводить в обіг монету присвячену Дню захисника України
  • Суб, 10/10/2015 - 11:12

12 жовтня НБУ вводить в обіг нову 5-ти гривневу монету присвячену вшануванню мужності та героїзму, нескореності й волелюбності борців за національну справу усіх поколінь та Дню захисника України. Це свято за історичною традицією відзначається 14 жовтня - у день Покрови Пресвятої Богородиці, за яким закріпилася ще й друга назва - Козацька Покрова, воно асоціюється з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство. Образ Божої Матері, яка тримає білу довгу покрову, став своєрідним оберегом України, символом її споконвічного прагнення до встановлення злагоди і миру.

На аверсі монети на тлі орнаменту розміщено: постать Пресвятої Богородиці, під омофором якої козаки (ліворуч) та сучасні воїни-захисники (праворуч); малий Державний Герб України (ліворуч); угорі півколом написи: УКРАЇНА, 2015, П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ - та логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч). 

На реверсі монети на тлі камуфляжу (використано тамподрук) стилізовано зображено тризуб - Знак Княжої Держави Володимира Великого, угорі написи півколом: ЗА ЧЕСТЬ! ЗА СЛАВУ! ЗА НАРОД!