90% з 5500 християн, вбитих у 2022 році, були нігерійцями
  • Чтв, 14/09/2023 - 11:56

За даними Crux та Intersociety, 90% з 5,500 християн, які були вбиті у 2022 році через свою віру, були громадянами Нігерії. Попри конституційні гарантії, країна не може захистити свою християнську спільноту.

Згідно з недавніми звітами від Crux та Міжнародного Товариства з Питань Громадянських Свобод і Влади Закону (Intersociety), з 5,500 християн, які загинули минулого року через свою віру, більшість — 90% — були з Нігерії. Intersociety також відзначило, що за останні 14 років в Нігерії було вбито 52,250 осіб через їхню християнську віру.

Конституція Нігерії забороняє федеральному та державному урядам встановлювати державну релігію та гарантує право на вільний вибір віросповідання. Однак, як зазначила Меган Мідор з Alliance Defending Freedom, “були випадки, коли християн судили у шаріатських судах, які не мають юрисдикції, і звинувачували в злочинах типу відступництва”.

Така ситуація піддає сумніву ефективність заходів, які приймає нігерійський уряд для захисту своїх приблизно 108,3 млн християн, які становлять майже половину загальної кількості населення країни.

Ці дані спонукали ICC закликати Сполучені Штати визнати Нігерію країною особливої стурбованості у своїх майбутніх релігійних оцінках на 2023 рік. За останні двадцять років, насильство проти християн в Нігерії значно зросло, особливо на півночі країни. Незважаючи на це, США ще не визнали Нігерію країною особливої стурбованості, хоча вона вважається найгіршим переслідувачем християн у світі.