Адміністрація майна Апостольської Столиці: звіт за 2022 рік
  • Птн, 11/08/2023 - 22:16

Прибуток був використаний на покриття потреб Римської Курії на 32 мільйони євро. Сплачено податків у Італії на майже 9 мільйонів євро.

У 2022 році Адміністрація майна Апостольської Столиці (A.P.S.A.) виділила 32,27 мільйона євро на потреби Римської Курії. Такі дані випливають з опублікованого в четвер, 10 серпня 2023 р., фінансового звіту цього ватиканського органу за 2022 рік.

«Представлені сторінки та цифри, які вони містять, – пише голова адміністрації архиєпископ Нунціо Ґалантино у супроводному листі, – розповідають про адміністрування, яке, як і всі інші, було змушене та й надалі мусить рахуватися з наслідками кризи, спричиненої пандемією, та невизначеністю, що випливає з триваючих війн». Однак, за його словами, це сторінки, які «плекають амбіцію», якою є «забезпечити ясність у сфері адміністрації та управління, що процвітає завдяки компетентності, відданості та прозорості, а також довірі».

Податкова прозорість

Ще одним елементом, який виділяється при читанні звіту про фінансовий стан, є сума, сплачена A.P.S.A. у вигляді прямих і непрямих податків, що зумовлені управлінням і володінням нерухомістю на італійській території. За 2022 податковий рік вона сплатила 6,05 млн євро податків на нерухомість та 2,91 млн євро податків з прибутків. Щодо цього архиєпископ Ґалантіно пояснює, що «прозорість чисел, отриманих результатів і визначених процедур є одним з інструментів, які ми маємо в своєму розпорядженні, щоб розвіяти, принаймні у тих, хто вільний від упереджень, безпідставні підозри щодо обсягу активів Церкви, її управління або виконання обов'язків справедливості, таких як сплата належних податків та інших зборів».

Труднощі та здобутки

Враховуючи цю прозорість, у звіті представлено огляд отриманих результатів та економічних труднощів, з якими довелося зіткнутися. Зокрема, з економічної точки зору, 2022 фінансовий рік, після періоду пандемії Covid-19, також був позначений негативними фінансово-економічними наслідками, спричиненими війною в Україні. Крім того, спостерігався інфляційний тиск і значне зростання цін на енергоносії, що негативно вплинуло на операційні результати різних сфер діяльності адміністрації. З іншого боку, результати від управління нерухомістю свідчать про зростання на 32 мільйони євро порівняно з 2021 роком. Увесь прибуток був перерахований на покриття видатків Римської Курії.

Деякі дані

A.P.S.A.  управляє активами нерухомості, безпосередньо або через дочірні компанії, що перебувають у повній власності в Італії та за кордоном (Англія, Франція та Швейцарія), а також активами інших структур Святого Престолу. Понад 4 тисячі об’єктів нерухомості, що знаходяться в управлінні, розташовані в Італії, з яких 92% – в Римській провінції. Найбільше об’єктів зосереджено на територіях, безпосередньо прилеглих до Держави-Міста Ватикану. Адміністрація інвестує свої фонди в міжнародні цінні папери, цінні папери з фіксованим доходом та інші фінансові активи. Надає консультації, фінансові рішення та доступ до капіталу для дикастерій Римської Курії та інших структур Святого Престолу, з метою диверсифікації інвестицій та розподілу ризиків у рамках мандату Інвестиційного комітету.