Культура

  • Понеділок, Травень 6, 2024 - 12:13
    Приготування до Пасхи в Харківському екзархаті, як в багатьох інших частинах України, відбувається в умовах дедалі частіших обстрілів. Цим болючим, сумним і виснажливим обставинам, як зазначає владика Василь Тучапець, Церква протиставляє свою постійну підтримку людям, через свою вірну присутність, прояви милосердя, людяності й ввічливості.
     
  • Понеділок, Травень 6, 2024 - 11:59

    В обличчя агресорові, який сьогодні нас вбиває, хоче залякати різними психологічними спецопераціями, скажімо: Христос воскрес! Твій страх більше ніколи не може поневолити моє серце. Ми віримо в перемогу України, тому що віримо у Воскреслого Христа! Перемогою України Христос звільнить Європу і світ від страху смерті, який хоче посіяти на цілий світ сучасний терорист.

  • Вівторок, Квітень 30, 2024 - 13:23

    Єпископи семи французьких єпархій, що належать до Реймської митрополії, вчора розпочали 5-денне піше паломництво за покликання. Кожен із них подорожуватиме територією власної єпархії. У суботу всі зустрінуться в Реймсі на митрополичий день покликань.

    Про це повідомляє Vatican News.

  • Понеділок, Квітень 29, 2024 - 11:46

    Блаженний П’єр Джорджіо Фрассаті може бути проголошений святим під час Ювілейного Року 2025, звістив очільник Дикастерії у справах святих.

    Кардинал Марчелло Семераро, префект зазначеної Дикастерії, оголосив на національній асамблеї Католицької Акції в Сакрофано, Італія, 26 квітня, що канонізація Фрассаті “на горизонті”.

    “Я хочу сказати вам, що канонізація блаженного П’єра Джорджіо Фрассаті вже явно на горизонті, вже видніється”, — сказав кардинал, як повідомляє Avvenire, офіційна газета Конференції Єпископів Італії.

  • Субота, Квітень 27, 2024 - 13:26

    Десять років тому під час Святої Меси, яку Папа Франциск очолив на площі Святого Петра, відбулася канонізація Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ. Живучи в історичні часи великих потрясінь, ці два святі Папи стали свідками надії та радості, які приносить зустріч з Ісусом, що супроводжується повним самозреченням у служінні Божому людові.

     

  • П'ятниця, Квітень 26, 2024 - 14:06

    Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав зустрівся із представниками Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, зокрема зі секретарем штабу Дмитром Усовим і керівником робочої групи Андрієм Юсовим. Зустріч відбулася в резиденції Предстоятеля УГКЦ, на ній також був присутній керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні о. Олекса Петрів.

  • П'ятниця, Квітень 26, 2024 - 13:59

    У середу, 24 квітня, Європейський Парламент проголосував за визнання деяких форм сурогатного материнства торгівлею людьми. Депутати підтримали перегляд директиви 2011 року щодо торгівлі людьми, і тепер цей злочин включатиме експлуатацію сурогатного материнства, незаконне всиновлення та примусовий шлюб.

  • П'ятниця, Квітень 26, 2024 - 13:54

    Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім останніх слів Ісуса на хресті» у виконанні Львівського камерного оркестру «Академія».

    Євангельська розповідь про останні дні Ісуса, про зраду і зречення, несправедливість і жорстокість, про жертовність і смерть отримала своє музичне втілення ще у ранньому середньовіччі, у жанрі Страстей або Пасіонів (від лат. passio – страждання). Їх виконання зазвичай приурочували до передвеликоднього тижня, до Страсної п’ятниці.

  • П'ятниця, Квітень 26, 2024 - 13:39

    Алабама переймає досвід Флориди та розширює заборону на ЛГБТ-пропаганду в освіті. 23 квітня Палата представників Алабами більшістю голосів схвалила законопроект HB130, який розширює заборону гомосексуальних тем в програмі на середню школу (раніше він стосувався лише дошкільної та початкової освіти).

  • П'ятниця, Квітень 26, 2024 - 13:27

    25 квітня 2024 року відбулася зустріч Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександра Литвиненка з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). У зустрічі також взяв участь голова Державної служби з питань етнополітики і свободи совісті Віктор Єленський.

  • Четвер, Квітень 25, 2024 - 11:16

    Постійний Спостерігач Святого Престолу виступив під час дебатів у Раді безпеки ООН на тему «Жінки, мир, безпека», відзначивши зростання використання у війнах сексуального насильства та висловивши занепокоєння зростанням фінансування екстремістських організацій та торгівлею людьми.

     

  • Середа, Квітень 24, 2024 - 17:36

    Понад 50 років тому кампуси університетів стали притулком лівого авангарду в США. Наразі ситуація не змінилася. Коли з’являється яскравий привід для бунту лівої «пробудженої» молоді (війна у В'єтнамі чи BLM), то це починається з університетів. Тепер причина — це війна на Близькому Сході.

  • Середа, Квітень 24, 2024 - 16:45

    Переслідування християн на окупованих територіях мають системний характер і тривалість окупації прямо пов’язана із загрозою для українських церков. Голова Державної служби етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський в ефірі Громадського радіо повідоми про вбивство щонайменше 40 пасторів і священників та викрадення сотень служителів. Також у період повномасштабної війни росіяни знищили чи пошкодили понад 630 культових споруд.

  • Середа, Квітень 24, 2024 - 15:46

    Середина квітня в Харкові спекотна і суха. Особливо це відчутно на площі перед центральним залізничним вокзалом. У Києві війна нагадує про себе сиренами повітряних тривог та звуками роботи ППО. У Харкові, на перший погляд, — теж. Однак за пів дня перебування в місті наївний киянин розуміє, що тривога тут постійно, а гучні «бахи», які час до часу чуєш — не робота ППО, а розриви російських ракет.

  • Вівторок, Квітень 23, 2024 - 16:39

    Усім, хто повторює кліше московської пропаганди, кажемо: там, де приходить російський окупант, зникає гідність, свобода, зокрема й релігійна. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у 114-й тиждень великої війни, яку Росія принесла на нашу мирну українську землю.

  • Понеділок, Квітень 22, 2024 - 18:15

    Цього року УГКЦ вшановує пам’ять святого Юрія Переможця 23 квітня. У першу неділю після цього свята Львів традиційно відзначить День міста.

  • Понеділок, Квітень 22, 2024 - 15:54

    Приймаючи на аудієнції Братів християнської освіти, Папа Франциск відзначив їхнє служіння в середовищах, де мрії дітей і молоді часто розбиті важкими життєвими ситуаціями, закликаючи допомагати наново оживляти ці мрії та прямувати до їх здійснення.

     

  • Субота, Квітень 20, 2024 - 14:31

    Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні закликає парламент прийняти суворішу заборону щодо сурогатного материнства – практику, яка була незаконною в країні протягом двох десятиліть і вже може призвести до тюремного ув'язнення та фінансових санкцій.

  • Середа, Квітень 17, 2024 - 15:14

    “Найпохмуріший день для жінок у післявоєнній історії Німеччини” — так газета “Bild” прокоментувала набуття чинності закону про “самовизначення” (Selbstbestimmungsgesetz).

  • Середа, Квітень 17, 2024 - 13:56

    У квітні згадують одну з найтрагічніших сторінок історії кінця ХХ століття – геноцид у Руанді, під час якого лише за сто днів було вбито понад мільйон осіб.

    Геноцид у Руанді залишається в пам'яті людства яскравим прикладом того, скільки зла може спричинити розпалювання ненависті та ворожнечі. Своїм свідченням про ті трагічні події в інтерв’ю Vatican News поділився кардинал Антуан Камбанда, архиєпископ Кігалі.

Сторінки