Американський кардинал критикує США за пасивність у боротьбі з ІД
  • Птн, 20/11/2015 - 23:13

Американський кардинал Едвін О'Брайен піддав критиці уряд своєї країни за те, що він не дає «озброєну відповідь» на «щоденний терор», якому піддає «Ісламська держава» населення Близького Сходу - зокрема християн.

«Що робимо ми для того, щоб зупинити цей геноцид? - Задається питанням кардинал О'Брайен - у минулому глава військового ординаріату США і архієпископ Балтиморський, а нині - Великий магістр Лицарського ордену Гробу Господнього. В інтерв'ю австралійському тижневику «The Catholic Weekly» єрарх висловлює жаль у зв'язку з тим, що в американського суспільства «притупилася гострота сприйняття».

Кардинал вважає, що збройна реакція з боку США повинна була піти ще в лютому цього року, коли ІД атакувала 35 ассірійських селищ в долині річки Хабур (північний схід Сирії), розгромивши одну з найдавніших християнських громад у світі.

Джихадисти вбивали мирних жителів, плюндрували і руйнували церкви, брали сотні заручників, змушували місцевих жителів втікати з рідних будинків - але це не викликало ніякої дієвої реакції з боку США, з гіркотою зазначив Едвін О'Брайен. «Ми нічого не зробили, щоб їх зупинити, і зараз ці християнські селища спорожніли, а їх жителі або вбиті, або перетворені на  рабів, - заявив він. - А цей радикалізм, цей екстремізм продовжує поширюватися!»

Бездіяльність США викликає особливе засмучення у 76-річного кардинала, тому що він вважає військову службуи «благородним покликанням». Сам він, як військовий капелан, служив у 1970-х роках у В'єтнамі.

На початку 2003 року О'Брайен - у той час ординарій збройних сил США - опинився в центрі уваги світових ЗМІ, коли, виступаючи у військовій академії в Уест-Пойнті, підтримав американське вторгнення до Іраку, пославшись на теорію справедливої війни.