Американський кардинал висловив сумнів щодо практичності реформи Ватикану і Причастя для розлучених
  • Срд, 18/02/2015 - 01:17

Американський кардинал Даніель ДіНардо висловив сумніви щодо практичності запропонованих реформ у Римській Курії, головному адміністративному бюро Ватикану, та підтримав зусилля заради очистки ватиканських фінансів і боротьби із сексуальними зловживаннями серед духовенства.

Кардинал ДіНардо, Архиєпископ Галвестона-Хʼюстона і один із чотирьох американських делегатів на Синод, що має відбутись у жовтні у Ватикані, в інтервʼю для видання «Crux» сказав, що скептично ставиться до пропозицій дозволити розлученим і тим, хто перебуває в цивільному шлюбі, приступати до Причастя.

Стосовно ватиканської реформи кардинал ДіНардо висловив свою реакцію на презентацію, яку кардиналам усього світу в четвер представила Рада девʼяти кардиналів-радників Папи, і яка містила ідею створення двох нових дикастерій – одна справедливості і миру, а інша мирян і сімʼї – шляхом поєднання менших дикастерій.

«Але як вони збираються це зробити, як поєднають ряд ватиканських конгрегацій?» – запитує кардинал. – «Якщо це зробити, то структура повинна бути іншою. А про це я не почув».

На думку єрарха, інші пропозиції реформи, як, наприклад, включення мирян до складу управління Церквою на вищому рівні, зустрінуть протистояння.

«Як на мене, то залучення мирян ­– це добре. Однак проблема полягає в тому, що в каноністів виникає запитання: чи можуть миряни очолювати якусь дикастерію, якщо вони мають делеговану владу від Папи?», – говорить кардинал і вважає, що неможливо, щоб миряни очолювали провідні ватиканські дикастерії, як наприклад, Конгрегацію доктрини віри.

«Там йдеться про питання, повʼязані з богослівʼям і виміром віри. Думаю, що Папа хоче бачити там когось, хто є хоча б єпископом», – сказав він.

Кардинал ДіНардо, котрий входить до ватиканської комісії, яка займається фінансовою реформою, висловився схвально на адресу кардинала Джорджа Пелла, котрому Папа доручив привести ватиканські фінанси у відповідність з міжнародними стандартами. На думку єрарха, кардинали схвально сприйняли пропозиції і оновлення Пелла, представлені минулої пʼятниці.

У ексклюзивному інтервʼю для «Crux» кардинал Пелл розповів, що поінформував кардиналів про те, що Ватикан має на близько 1,5 мільярдів доларів більше активів, ніж повідомлялось раніше. Тобто загальна сума активів становить близько 3,2 мільярдів доларів, а дефіцит в пенсійному фонді становить близько 1 мільярда доларів.

За словами кардинала ДіНардо, треба немало часу, щоб сформувати бюджети у всіх ватиканських дикастеріях: «Очевидно, що далеко не всі у Ватикані насправді знали як формувати бюджет - так як ми розуміємо бюджет – активи і пасиви, яка їх спадщина, чим володіють насправді».

На думку кардинала, велике випробування для фінансової реформи наступить в 2016 році, коли ватиканським дикастеріям доведеться вперше представити свої бюджети.

Що стосується сексуальних зловживань, ДіНардо сказав, що кардинали досі, навіть між собою, борються із поняттям, що це не всесвітня проблема.

«Існує певний стереотип, наче ця проблема є фундаментально англо-саксонською, проблемою розвинених країн. Це неправда. Вона є всюди», – каже він.

Яким чином бідніші церкви зможуть втілювати нові протоколи Ватикану щодо сексуальних зловживань, як наприклад, наймати наглядачів за сексуальними зловживаннями, наразі доопрацьовується. Деякі кардинали запропонували, щоб багатші країни і фундації надавали підтримку біднішим.

Стосовно майбутнього жовтневого Синоду Єпископів на тему сімʼї, кардинал ДіНардо зазначив, що його не «переслідують» пропозиції дозволити розлученим католикам, які одружились знову без уневажнення попереднього шлюбу, приступати до Причастя.

Чи проголосував би він проти?

«Без сумніву», – каже він.

Кардинал ДіНардо вважає ці ідеї теологічно помилковими.

«З одного боку люди кажуть, що так, шлюб нерозривний, а потім кажуть, що він не ексклюзивний. Я не розумію цього».

Замість того, щоб послаблювати правила щодо Причастя, кардинал вважає важливішим пришвидшити процес уневажнення.

Він планує дослідити ті шляхи, якими Церква може підтримувати молоді сімʼї, і відкидає те, що розлучення і інші гарячі питання – типу одностатеві відносини та контрацепція – відіграють важливу роль на жовтневому Синоді.

«Ці питання використовують медія, щоб зацікавити людей. Я не вважаю їх одними із найважливіших», – зазначив кардинал.

Він додав, що співчуває тим парам, які вирішили жити спільно без шлюбу, особливо в бідних іммігрантських спільнотах, а також планує впродовж наступних місяців зосередитися на проблемі пошуку шляхів для посилення програм приготування до шлюбу і підтримки молодих сімей.

Деякі католики критикували Папу Франциска за те, що він, здавалося б, перенаголошує  милосердя в пастирських ситуаціях за рахунок відстоювання католицького вчення, однак кардинал ДіНардо вважає, що обидва мають іти пліч-о-пліч.

«Ті пари, які перебувають у важких ситуаціях, необхідно підтримувати. Однак підтримувати їх, давати їм відчуття сили не означає сказати: «Неодмінно приступайте до таїнств» чи «Нарешті приступайте до таїнств». Хороша доктрина є хорошою пастирською опікою і має хорошу пастирську чутливість», – вважає кардинал.

Даніель ДіНардо, віце-президент Конференції католицьких єпископів США, розповів, що Святіший Отець в жовтні говорив йому про те, що сімʼя стане головною темою його візиту до США, включаючи вересневу промову перед Конгресом.

«Сподіваюсь, що він говоритиме про потреби людей на узбіччях, про наших мігрантів, і людей, які втратили надію в житті. Йому це завжди гарно вдається», – каже він.

Висловлюючи надію, що Папа говоритиме про те добро, яке Америка чинить для світу, кардинал зазначив, що законодавцям слід бути готовими почути про роль Америки в глобальній економіці.

Жодна з політичних сторін Америки не повинна відчути, що Папа є на її стороні, вважає єрарх.

«Однією з причин для цього є те, що люди говорять: «Що ж, він багато говорив про економіку та й годі». Однак він займає тверду позицію щодо питань про-лайф. Думаю, що ми про це почуємо, і то дуже чітко», – зазначив кардинал ДіНардо.