“Ангел Господній” з Папою Франциском 2.11.2014р.: ми покликані пам’ятати всіх, навіть тих, кого ніхто не згадає
  • Пон, 03/11/2014 - 00:39

Папа Франциск запропонував віруючим, присутнім 2 листопада 2014 на площі св. Петра, помолитись за померлих. Під час своїх роздумів перед молитвою “Ангел Господній” він нагадав, що Церква згадує цього дня всіх тих, хто випередив нас на шляху до вічності. Понтифік закликав пам’ятати в молитві не тільки про своїх близьких померлих, а й про тих, кого ніхто вже не пам’ятає. “Вчора ми відзначали торжество Всіх Святих, а сьогодні літургія запрошує нас до пам’яті про померлих. – нагадав Папа. – Ці два дні тісно пов’язані один з одним, як радість і сльози знаходять в Ісусі Христі поєднання, що є основою нашої віри і нашої надії. З одного боку, Церква здійснює паломництво в історії, радіє за заступництвом святих і блаженних, які підтримують місію проголошення Євангелія. З іншого боку, як Ісус, розділяє плач тих, хто страждає від розлуки з рідними та близькими, і як Він, і через Нього дякує Отцеві, що визволив нас від влади гріха і смерті.

Вчора і сьогодні багато хто відвідує кладовища, які називають “місцем відпочинку” в очікуванні остаточного пробудження. Приємно думати про те, що сам Ісус нас розбудить. Сам Ісус показав, що смерть тіла, як сон, з якого Він нас пробуджує. З цією вірою ми зупиняємося – також і духовним чином – біля могил наших близьких, тих, хто любив нас і зробив багато хорошого. Але сьогодні ми покликані пам’ятати всіх, навіть тих, кого ніхто не згадає. Ми згадуємо жертв воєн і насильства, багатьох “малих” цього світу, розчавлених голодом і бідністю. Ми пам’ятаємо тих невідомих, хто покоїться в братських могилах. Ми пам’ятаємо наших братів і сестер, які загинули тому, що вони християни, і тих, хто віддав своє життя, щоб служити іншим. Ми ввіряємо Господу особливо тих, хто помер за останній рік.

Традиція Церкви завжди закликала молитися за померлих, зокрема, жертвуючи за них Євхаристію: це найкраща духовна допомога, яку ми можемо дати їх душам, особливо найбільш покинутим. Фундаментом молитви є спілкування з Містичним Тілом. Як стверджує II Ватиканський Собор: “Паломницька Церква, повністю визнаючи єдність всього містичного Тіла Ісуса Христа, з великим благоговінням шанувала пам’ять померлих” (Lumen Gentium, 50).

Пам’ять про померлих, турбота про могили і їх підтримка – все це є свідченням довірливої надії, яка ґрунтується на впевненості, що смерть не є останнім словом у долі людини, оскільки їй судилося життя без обмежень, яке має своє коріння і сповнення в Бозі.

Спрямуймо до Бога цю молитву: “Боже нескінченного милосердя, ми сподіваємося на Твою велику доброту до тих, хто покинув цей світ для вічності, де Ти чекаєш все людство, викуплене дорогоцінною кров’ю Христа, Твого Сина, Котрий помер, щоб відкупити наші гріхи. Не дивися, Господи, на нашу немічність, нікчемність і людські слабкості, коли ми станемо перед Твоїм судом, щоб бути засудженими за посмішку чи догану. Зверни на нас свій милостивий погляд, що виникає від ніжності Твого серця, і допоможи нам йти шляхом повного очищення. Нехай жоден з Твоїх дітей не буде загублений у вічному вогні пекла, де не буде вже можливості покаяння. Ми довіряємо Тобі Господи душі наших близьких, людей, померлих без сакраментальної підтримки, чи тих, хто не мав можливості покаятися під час свого життя. Нехай ніхто не боїться зустрічі з Тобою після земного мандрування, сподіваючись бути прийнятим в обійми Твого нескінченного милосердя. Сестра тілесна смерть нехай знайде нас пильними у молитві і повними всіх благ, скоєних під час нашого короткого чи тривалого життя. Господи, нехай ніщо не віддалить нас від Тебе на землі, але все і всі підтримують нас в гарячому бажанні знайти спокійний і вічний спокій в Тобі. Амінь”(о. Антоніо Рунге, Молитва за померлих).

З цією вірою в кінцеву долю людини звернемося до Діви Марії, яка пережила під хрестом драму смерті Христа і прийняла участь в радості воскресіння. Нехай вона, Ворота Неба, допоможе нам все більше і більше розуміти значення молитви за померлих. Вони поруч з нами! Нехай Марія підтримує нас у нашому повсякденному паломництві на землі і допоможе нам не випустити з уваги кінцеву мету життя, якою є Небо. І з цією надією, яка ніколи не розчаровує, йдімо вперед!”,- сказав Святіший Отець.

Після проказування молитви Папа ще раз закликав постійно пам’ятати про померлих.

Джерело: http://popefrancis.org.ua