Архиєпископ Мурад: сирійці приречені на голодну смерть
  • Срд, 10/01/2024 - 13:32

Півроку тому Всесвітня продовольча програма ООН скоротила вдвічі, а з 1 січня повністю припинила гуманітарну допомогу Сирії. Архиєпископ Жак Мурад з Хомсу стверджує, що це рівнозначно смертному вироку для населення країни.

Від продуктів і предметів першої необхідності, що поставляються агентством ООН, залежали понад п’ять мільйонів людей, які вже майже 13 років страждають від війни. До цього додався потужний землетрус на кордоні з Туреччиною. В основі рішення ВПП ООН лежить брак фондів, спричинений пандемією Сovid-19, а потім війною в Україні та в секторі Гази.

«Сирійський народ приречений на смерть, і нічого не можна зробити», – констатував в інтерв’ю Радіо Ватикану Жак Мурад, називаючи рішення ООН «жахливим і несправедливим». «Це рішення, – зазначив він, – було ухвалене для того, щоб занурити сирійський народ у цілковитий розпач, щоб загасити будь-який промінь світла, який міг ще світити завдяки нашій вірі та надії. У цій ситуації нам по-справжньому прийшов кінець».

Архиєпископ Хомсу додав, що неурядові організації та Католицька Церква всі ці роки «творили справжні дива» в Сирії, підтримуючи народ усіма можливими способами. Але зараз, коли припинилася допомога, завдяки якій виживали дві третини населення, Церква та інші організації не зможуть покрити всі потреби, і їхні фінансові можливості дуже обмежені. Крім того, перекази грошей до Сирії неможливі через санкції, накладені США та ООН, нагадав ієрарх. Становище жителів Сирії дійсно жалюгідне: у них немає палива і дров, «ми забули, що таке гаряча вода, ми забули, що таке суспільство», каже архиєпископ Мурад. У сирійських містах немає освітлення, і «багаті райони, де живуть лише 5 відсотків від усього населення, не є показовими для сирійців», підкреслив архиєпископ, висловивши надію на «чітку позицію» Євросоюзу, «продиктовану щирою людською чуйністю».

Нагадуємо, сирійсько-католицький архиєпископ Жак Мурад був викрадений у 2015 році в Сирії та п’ять місяців перебував у полоні джихадистів самопроголошеної «Ісламської держави».