Архипресвітер-коад’ютор базиліки Santa Maria Maggiore і нові статути
  • Срд, 20/03/2024 - 17:06

Наступником польського кардинала Станіслава Рилка стане дотеперішній Надзвичайний комісар базиліки литовський архиєпископ Роландас Макріцкас. Крім того, Папа затвердив нові Статут та Регламент Капітули каноніків.

У середу, 20 березня 2024 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив Архипресвітером-коад’ютором Папської базиліки Santa Maria Maggiore з правом наступництва архиєпископа Роландаса Макріцкаса, дотеперішнього Надзвичайного комісара цієї ж базиліки. Від грудня 2016 року Архипресвітером великої базиліки Пресвятої Марії є польський кардинал Станіслав Рилко, який на момент цього призначення був вислуженим головою Папської Ради в справах мирян.

Водночас, повідомляється про те, що окремим хірографом Папа Франциск затвердив нові Статут і Регламент Капітули каноніків базиліки Santa Maria Maggiore. Ці документи, узгоджені також із принципами та критеріями Апостольської конституції про Римську курію «Praedicate Evangelium», є плодом праці Надзвичайного комісара, якого Святіший Отець призначив у грудні 2021 року, та комісії, створеної з метою реорганізувати життя капітули та базиліки.

«Сьогодні, після закінчення терміну тимчасової адміністрації, я вважаю за доцільне звільнити каноніків від усіх фінансових та адміністративних обов'язків, щоб вони могли повністю і з новими силами присвятити себе духовному і душпастирському супроводу, якого шукають і прагнуть віднайти паломники з усього світу, коли переступають поріг першої Марійської святині на Заході», – зазначає Папа Франциск у своєму розпорядженні.

Водночас, Святіший Отець надає архиєпископу Роландасу Макріцкасу, Архипресвітеру-коад’юторові базиліки, «всі повноваження, необхідні для керування та впровадження нових правил, а також для управління Капітулою», а також зберігає за ним юридичне представництво, і до формування адміністративної ради – повноваження здійснювати звичайне та надзвичайне адміністрування. Він також виконуватиме обов’язки вікарія архипресвітера, делегата з душпастирських питань і делегата з адміністративних питань аж до призначення відповідних осіб.

Як зазначається у новому статуті, «Капітула Папської базиліки Santa Maria Maggiore, або Капітула Santa Maria Maggiore, складається з колегії пресвітерів, призначених Римським Архиєреєм для молитви і служіння, із завданням постійного забезпечення літургійних і душпастирських функцій цієї базиліки». Капітула складається із «кардинала-архипресвітера та дванадцятьох каноніків, один з яких повинен бути іспанцем». Уряд каноніка «має літургійно-душпастирський характер і надається на п'ятирічний термін з можливістю поновлення, але не довше, ніж до досягнення вісімдесятирічного віку».

Окремим рескриптом за підсумками аудієнції в Святішого Отця, який видав Заступник Державного Секретаря із загальних питань, визначається, що дотеперішні каноніки, досягнувши 80-річного віку, отримують статус «почесних каноніків». Цим же документом регулюються питання, що стосуються їхньої діяльності та утримання.