Австралійські єпископи: відмова від посту у п’ятницю була помилкою
  • Чтв, 20/03/2014 - 10:11

Єпископат Австралії збирається повернути традицію утримання від м’яса у п’ятницю. На цьому наголошує частина австралійських єпископів, які звертають увагу на позитивний досвід Католицької Церкви в Англії і Валлії. Три роки тому англійські католики повернулись до традиції посту в п’ятницю.

У 1985 році Австралія відмовилась від обов’язкового посту. «З душпастирського і психологічного погляду це була серйозна помилка», — вважає єпископ Пітер Елліот з Мельбурна. «Можу зрозуміти, чому так сталося, пам’ятаючи про ментальність тих часів, але думаю, що не було взято під увагу людську психіку».

У Кодексі Канонічного права у справі посту написано так: «Всі вірні Христу, … зобов’язані здійснювати покаяння». Для цього передбачені спеціальні дні – для особливої молитви, справ милосердя, відречення від самого себе, сумлінного виконання своїх обов’язків, посту. Днями покаяння є кожна п’ятниця протягом року, а також час Великого посту. «Утримання від м’яса або інших видів їжі згідно приписів конференції єпископів потрібно дотримуватись у всі п’ятниці року, крім тих, на які припадає та чи інша урочистість…

Конференція єпископів має право точніше визначити порядок дотримання посту і стримання, а також повністю або частково замінити піст іншими формами покаяння, особливо справами милосердя і благочестя» (Кодекс Канонічного права, канони 1249-1253).

Беручи це до уваги, австралійські єпископи запропонували віруючим замінити піст молитвою, відреченням від чогось або допомогою ближнім. На думку єпископа Елліота, пропозиція вірним випрацювати власну форму покути виявилася ідеалістичною. На практиці католики забули про піст і потребу покути в п’ятницю.

Єпископи також нагадали, що піст в п’ятницю був розпізнавальним знаком католиків. Сьогодні в добу Франциска Церква мусить запропонувати, особливо віддаленим католикам, такий простий акт. Через нього можна виразити свою приналежність до Церкви.

Джерело: CREDO