Блаженніший Святослав нагадав про важливість передріздвяної Сповіді — Таїнства звільнення
  • Пон, 11/12/2023 - 12:06

Куди нас кличе під час передріздвяного посту Господь Бог? Де той момент, коли Його рука спочине на мені, особисто в моїй конкретній життєвій ситуації? У час передріздвяного посту Господь Бог найперше всіх нас кличе до Таїнства Сповіді. Бо це — Таїнство звільнення, Таїнство відновлення наших духовних і душевних сил. Це — хвиля і момент, коли на мені особисто спочиває зціляюча, надихаюча, сповняюча сил та енергії творча Божа десниця. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві у 27-му неділю після Зіслання Святого Духа, 10 грудня.

У проповіді Патріарх наголосив, що сьогоднішнє Боже слово (Лк. 13, 10–17) запрошує нас заглибитися в таємницю Божого погляду. На його переконання, інколи ми боїмося людського погляду, відчуваємо, що він осудливий, картаючий. Але сьогодні Боже слово нам каже, як цілком по-іншому на нас дивиться Господь. Ми чуємо історію про те, як у суботу в синагозі Христос зціляє жінку, яка була в полоні злого духа. «Із усіх присутніх тільки Христос її побачив. Але що означає погляд Христа? Розкриваючи цю таємницю, Лука використовує три слова. Коли Він побачив, то покликав. Він промовив до неї. Ба більше, поклав на неї свою руку… Він наблизився до неї, торкнувся її своєю творчою, життєдайною десницею. Сповнив її нового змісту, надав нового сенсу її життю», — сказав архиєрей.

Блаженніший Святослав зазначив, що коли Бог дивиться на людину, то найперше бачить не її гріховність, немічність чи відстань, на яку вона від Нього віддалилася. «Дивлячись на людину, Господь бачить свою дитину! Бог найперше добачає гідність людини, найвищу гідність того Божого образу, який Він заклав при її сотворенні, — наголосив Глава Церкви і додав: — Божий погляд оздоровляє, визволяє, кличе, наповнює життям, дає змогу віднайти у глибині свого серця нашу власну гідність, відчути, що ми не відкинуті, не раби, але сини й доньки Божі».

«Цікаво, що, начебто доповнюючи оцю розкриту таємницю Божого погляду на людину, ми чуємо сьогодні послання апостола Павла. Він нам говорить про те, що це ворог людського роду, диявол, який тримав у рабстві цю жінку, зацікавлений у нашій поразці. Щоразу, коли ми чуємо навіювання, що „все пропало, більше про тебе ніхто не пам’ятає, тебе всі забули, ти нічого більше не можеш“, пам’ятаймо, що це слова нашого ворога, — ворога людського роду, і відкидаймо їх як поневолювальну спокусу диявола! Тому сьогодні апостол Павло нас, як християн, закликає боротися… і „не проти тіла і крові, а проти духів злоби у піднебесних просторах“», — зазначив Предстоятель.

Відтак наголосив: «Господь Бог зацікавлений у нашій перемозі над силами злого. Наш Спаситель напоготові, щоб нас підтримати, потішити й заохотити».

Глава УГКЦ зауважив, що нині весь український народ інколи почувається забутим, покинутим. «Диявол разом із нашим ворогом нам підшіптує: „Про вас усі забули, світ від вас втомився. Ваша боротьба не має шансу на успіх“. Але Боже слово, сила Божого дотику до нас сьогодні дає нам відновлення сил, позитивний погляд на майбутнє, вселяє в нас впевненість у тому, що не нашою людською, але Божою силою ми можемо й повинні перемагати духів злоби, які сьогодні хочуть заполонити наше серце, нашу душу, нашу українську землю», — наголосив Блаженніший Святослав і, заохочуючи приступити перед Різдвом до Сповіді, закликав молитися до Творця і Спасителя, аби Він споглянув на свій виноградник, на свій Божий народ на українській землі.

 
 
Департамент інформації УГКЦ