Бурунді перебуває на межі громадянської війни, люди налякані
  • Суб, 14/11/2015 - 18:45

Без діалогу немає майбутнього для Бурунді, – нагадує Церква в цій африканській країні, що перебуває на межі кривавої громадянської війни. Значна ескалація насильства почалася останніми тижнями, однак, ситуація є напруженою з квітня цього року, коли П'єр Нкурунзіза вирішив утретє поспіль отримати президентський мандат, і в липні став президентом, а щоб це стало можливим, він модифікував конституцію. Це викликало хвилю вуличних зіткнень і зростання загального невдоволення. Щоб заспокоїти заворушення, президент наказав військовим і поліцейським «використовувати всю необхідну силу для цього». На жаль, як повідомляють джерела Церкви і ООН, це використовується для зведення рахунків і підбурювання етнічних поділів. «Тіла загиблих політичних опонентів залишаються вздовж дороги, щоб посіяти страх» – каже о. Габріеле Феррарі, ксаверіанин, що багато років працює у Бурунді.

«Країна потребує мудрих і відповідальних урядів, які не будуть вести її, як зараз, до наступної громадянської війни. Нинішня ситуація у Бурунді прирівнюється до того, що відбувалося до геноциду в Руанді – каже о. Феррарі. – На жаль, ця криза, коріння якої мають соціальний і економічний характер, зараз набуває ознак етнічної кризи. В осередках, які є в найбільшій опозиції до президента, живуть в основному люди з племені тутсі й говорять, що це вони є проти актуальної влади в руках хуту. Однак, хуту критично ставляться до нинішнього президента. Це може призвести до племінної боротьби, яка може набути форм геноциду. Я справді сподіваюся, що цього не станеться, проте є реальна небезпека. Етнічні проблеми ніколи не були вирішені, їх тільки трохи приглушували. Сьогодні, однак, нам загрожує чергова громадянська війна».

За останні місяці у Бурунді вбили щонайменше 250 осіб, а 200 тис. осіб покинули будинки, боячись за своє життя. Хвиля біженців заливає сусідні країни: Руанду, Танзанію і Демократичну Республіку Конго. Ситуацію в районі Великих озер, відзначених кривавими війнами в минулому і геноцидом, стає щораз важче контролювати.

«Нкурунзіза діє завдяки фінансовій підтримці Китаю, який повільно купує Бурунді. Навіть більше, на мою думку, країна вже продана», – наголошує італійський місіонер. Він нагадує, що для того, щоб захистити лінію своєї політики, президент недавно звинуватив Бельгію, що вона озброює опозицію, щоб з її допомогою «скинути законний уряд і знову колонізувати цю країну».