Церкви Європи закликають визнати і поважати територіальну цілісність України
  • Чтв, 22/06/2023 - 14:08

Ми засуджуємо незаконне та жахливе вторгнення Російської Федерації в Україну. Немає жодної підстави, яка б виправдовувала агресію проти незалежної держави: ні політичної, ні правової, ні моральної. Ми підтримуємо народ України, який хоче захистити свою землю. Територіальну цілісність України має визнати весь світ, йдеться у заяві Конференції Європейських Церков (KЄЦ), ухваленій за результатами її XVI-ї генеральної асамблеї, що відбувалася в Таллінні 15-20 червня.

Обговорення проходили під гаслом “Під Божим благословенням творити майбутнє “. Документ щодо України був одним із трьох, озвучених в останній день зустрічі, інші стосувалися зміни клімату та екологічної кризи, а також міграції та переміщення людей. про це повідомляє ekai.pl.

“Молимося за тих, хто страждає від наслідків цієї війни. Ми сумуємо через незліченну кількість смертей жінок, чоловіків, молодих і старих, від ран, болю та травм. Ми сумуємо з тими, хто був змушений залишити свої домівки та близьких. “Плачемо з тими, хто плаче” (Рим. 12, 15-18), – йдеться у заяві КЄЦ. Учасники генеральної асамблеї цієї організації високо оцінили зусилля Церков і християн, які поспішили надати гуманітарну та духовну допомогу постраждалим і продовжують це робити.

Учасники засудили загрозу застосування ядерної зброї, а порушення прав людини, навіть в умовах війни, не можуть бути виправдані. “Ті, хто розв'язав цю війну, хто поширює брехню та дезінформацію, мають понести відповідальність за все це”, – йдеться у документі.

Генеральна асамблея КЄЦ закликала церкви, уряди та громадянське суспільство підтримати спротив України російській агресії. “Шлях до майбутнього миру буде непростим. Церкви, особливо ті, які зараз розділені на політичному чи регіональному рівні, не повинні сприяти конфлікту, а повинні бути миротворцями, працювати задля справедливості та правди, захищати права людини”, – зазначається в заяві щодо України.

Конференція Європейських Церков була заснована в 1959 році і на даний час об’єднує 114 протестантських, англіканських, православних і старокатолицьких церков з усього континенту, що загалом налічують понад 380 мільйонів вірних. Генеральна асамблея, яка є її найвищим форумом, зазвичай скликається кожних 5 років – попередня відбулася у 2018 році у м. Нові-Сад (Сербія). Нинішню зустріч у Таллінні організували спільно Естонська Євангельсько-Лютеранська Церква та Православна Церква Естонії (Константинопольського Патріархату).

Нині КЄЦ очолює Православний Архієпископ Тіатирський і Великобританії (Константинопольського Патріархату) Ніцетас (Луліас). Римо-католицька церква не належить до KЄЦ, але тісно з нею співпрацює за посередництвом, зокрема, Ради Європейських Єпископських Конференцій (CCEE) та Комісії Єпископських Конференцій Європейського Співтовариства (COMECE).