Цей документ свідчить, що влада спробує впровадити щонайменше авторитарну модель правління, якщо не диктаторську, – Юрій Підлісний
  • Втр, 14/01/2014 - 07:26

"Цей документ свідчить, що влада спробує впровадити щонайменше авторитарну модель правління, якщо не диктаторську. Але щоб наважуватися тиснути на Церкву, то треба, щонайменше, не знати історії. Якщо УГКЦ змогла вистояти проти набагато потужнішої машини – цілого Совєтского Союзу, то жодні «попередження» і погрози Її не злякають. До того ж, боротися проти Церкви – це боротися проти самого Бога, тому це завжди програшне діло. І, мабуть, третє, що мала би влада собі затямити, що Церква це не є тільки інституція, яку вони бачать у вигляді храмів. До того ж, будь-який тиск породжує спротив та опір, тому не варто таких речей робити.", – коментує для "Католицького оглядача" події довкола погроз Мінкульту України позбавити реєстрації УГКЦ депутат Львівської обласної ради Юрій Підлісний.

"Ця влада не розуміє, що таке діалог, вона не розуміє, що можна взагалі робити у суспільстві, вона вже показала, що є не лише поза правовим полем, але й поза суспільством. Тому така поведінка, на мою думку, є просто агонією. Але реагувати на такі листи ми повинні, що і зробив Блажeнніший Святослав на прес-конференції. І я бачу, що реакція людей, як в особистому спілкуванні, так і спілкування в соціальних мережах показує дуже позитивне ставлення до того, що наша Церква була і є на Майдані. Наша Церква була і є зі своїми вірними, а от наша держава не хоче бути зі своїм народом. Ну тоді висновок простий – треба міняти таку державу, треба міняти цей державний апарат. Влада, яка переслідує Церкву, не заслуговує називатися владою.

Цей лист є ніщо інше, як страх перед свободою! Влада боїться свободи народу, тому в своєму листі намагається загнуздати цю свободу: хочете щось робити, то ви повинні на це брати дозвіл, от вам відведено місце в храмі, тому там собі сидіть на храмовій території. Це, як на мене, небезпечна спроба трактувати законодавство, бо так влада фактично заганяє Церкву в гетто. Таким чином влада ламає всю філософію права. Прагне перетворити норму "дозволене все, що не заборонене", на "заборонене все, що не дозволене" і таким чином вимагає іти на поклон з клопотаннями про дозвіл.

Там, де є вірні Церкви, незалежно від того, чи це храм, чи вулиця, чи метро, чи Адміністрація Президента, всюди Церква піде і всюди буде голосити правду. Така позиція є дуже чітка і дуже правильна!"