COMECE та Карітас: кампанія-заклик, звернена до політичних лідерів
  • Втр, 11/07/2023 - 19:23
Комісія єпископатів Європейського Союзу разом із Карітасом Європи та Карітасом Латинської Америки та Карибськогого регіону проводить кампанію посилення чутливості до соціальних питань напередодні зустрічі політичних лідерів обох континентів.

У столиці Бельгії Брюсселі 17-18 липня 2023 р. відбуватиметься саміт політичних лідерів Європейського Союзу та Співдружності держав Латинської Америки та Карибського регіону. З цієї нагоди Комісія Єпископатів Європейського Союзу (COMECE) разом із Карітасом Європи та Карітасом Латинської Америки й Карибського регіону проводить спеціальну інформаційну кампанію, звернену до політичних літерів. Її мета полягає в тому, щоб підвищити обізнаність і заохотити відповідальних осіб працювати над відновленням партнерства, яке принесе конкретну користь усім людям і громадам в обох регіонах і сприятиме зміцненню миру і братерства в усьому світі.

Партнерство надії

Якщо говорити більш детально, то за допомогою серії коротких відеозвернень подаються конкретні рекомендації щодо цілісного людського розвитку та соціальної справедливості, цілісної екології та справедливого енергетичного переходу, людської мобільності та миру. Відеокампанія є продовженням спільної роботи під назвою «Партнерство надії на благо наших народів і більш братерського світу», яку в квітні 2023 року розробили континентальні об’єднання єпископатів і представництва Карітасу.

До початку Саміту COMECE щодня публікуватиме нове відеозвернення на своєму офіційному каналі в YouTube та на своїх сторінках у соціальних мережах. Організація запрошує ділитися цими відеозверненнями і «брати участь у просуванні бачення майбутнього партнерства АК, натхненного низовим досвідом Церкви в підтримці людей, які стикаються з вразливими ситуаціями по обидва боки Атлантики».

Будувати культуру зустрічі

У першому відеоролику в рамках кампанії президент COMECE архиєпископ Маріано Крочіата стверджує: «Церква розглядає майбутній саміт ЄС-СДЛАК як можливість сприяти партнерству заради миру на глобальному, регіональному та місцевому рівнях. Ми сподіваємося, що особи, які приймають рішення, не тільки погодяться на важливі кроки для відновлення багатосторонньої співпраці, але й підтримають місцеві ініціативи, спрямовані на усунення першопричин насильства та організованої злочинності». Організатори також сподіваються на те, що це партнерство між «надаватиме пріоритет міжлюдським зустрічам, сприятиме особистому обміну та запропонує нові можливості для міжкультурного та міжрелігійного діалогу і співпраці». «Ми готові зробити свій внесок у партнерство заради миру і культури зустрічі між народами наших регіонів», – наголошує ієрарх.

Підтримати право на релігійну свободу

Зі свого боку, преосвященний Жайме Шпенглер, президент Ради Єпископатів Латинської Америки і Карибського регіону, підкреслює: «Релігійна спадщина наших народів є одним із стовпів нашої культури та ідентичності. Тому ми сподіваємося, що відновлена співпраця між Європейським Союзом (ЄС) та Латинською Америкою і Карибським басейном (ЛАК) дозволить нам зміцнити політику, спрямовану на її просування і захист». На думку ієрарха, міжкультурний і міжрелігійний діалог може бути привілейованим інструментом для сприяння соціальній згуртованості і наведення мостів всередині і між двома регіонами. У зв'язку з цим звучить заклик до політиків «підтримувати дії, які допомагають створити сприятливе середовище для інклюзивних міжрелігійних зустрічей і підтримувати фундаментальне право на свободу віросповідання».