Дипломатичний скандал? Держсекретаріат Ватикану не долучили до праці над "Laudate Deum"
  • Пон, 09/10/2023 - 12:41

Державний секретаріат Ватикану - найбільший дипломатичний уряд Церкви - був виключений із праць над адгортацією Франциска «Laudate Deum», хоча вона дуже тісно стосується міжнародної політики.

Така ситуація не має прецеденту; на думку представника Держсекретаріату, який анонімно розмовляв із американським порталом «The Pillar», це може вплинути на майбутнє дипломатичної праці Ватикану.

Текст «Laudate Deum» потрапив до Держсекретаріату невдовзі перед публікацією; дипломатам не залишили навіть одного дня для аналізу тексту, не кажучи вже про пропозиції якихось змін.

Як інформує pch24.pl, відповідно до постійної практики Ватикану, усі документи, що містять посилання на міжнародну політику, переходять через Державний Секретаріат. Це має гарантувати відповідність міжнародної політики та реалізації окресленого стратегічного бачення. Більше того, Держсекретаріат консультується з дипломатами з усього світу, аби не публікувати документи, які можуть спричинити проблеми чи якісь кризи.

Від США з Ватиканом контактував, наприклад, Джон Керрі, але його зауваження на тему укладання «Laudate Deum» Папі навіть не передали, бо процедури унеможливили співпрацю. «Це дійсно дуже соромно, коли відбувається співпраця із такою поважною світовою особою, а потім відбувається щось таке»,- сказав один із працівників Держсекретаріату. За його словами, якщо Державний Секретаріат на міжнародній арені будуть сприймати як уряд, який не має більшого впливу на справи Ватикану, то це значно ускладнить провадження дипломатії.

У Держсекретаріаті навіть не знають хто є автором «Laudate Deum». Кажуть, що ним є сам Папа разом із групою своїх найближчих співробітників (кардиналом Віктором Мануелем Фернандесом та аргентинським теологом Емільче Чуда - секретарем Папської комісії у справах Латинської Америки.

На жаль, якість документу дуже сумнівна. В кінці адгортації Папа пише, що емісія per capita у США є майже вдвічі більшою, ніж в Китаї. У виносках є посилання на документ ООН від 2022 р. Проблема в тому, що у документі вказано в таблиці, що емісія per capita у США є майже у 1,5 рази більша, ніж у Китаї.