«Дитячий поїзд» у гостях у Папи Франциска
  • Суб, 31/05/2014 - 18:24

Найкоротшою у світі міжнародною залізницею, що сполучає римську станцію Святого Петра з Державою-Містом Ватикан, швидкісним поїздом «Срібна стріла» 31 травня 2014 р., до Ватикану прибуло коло 500 дітей з Неаполю та Риму, де вони мали можливість зустрінутись з Папою Франциском. Невелика ватиканська залізниця не електризована, тому на останньому проміжку шляху для "Срібної стріли" був використаний дизельний локомотив.

Цю незвичайну виховну подорож під назвою «Дитячий притвор – шукачі світла» організувала Папська Рада в справах культури. Захід входить в ініціативу згаданої Ради, яка спрямована на зустріч і діалог між віруючими та невіруючими mg має назву «Притвор язичників». У ній взяли участь учні шести початкових шкіл Неаполя та двох шкіл Риму, які розташовані на убогих околицях цих міст.

Ці діти, віком 9-10 років, позначені нелегким досвідом включення у суспільне життя, з убогих чи проблематичних сімей, з різних культурних та релігійних середовищ, протягом кількох попередніх місяців брали участь у майстер-класах, зустрічах та інших дидактично-культурних заходах, відвідували катакомби святої Прискили в Римі та святого Януарія в Неаполі.

В програму входили відвідини базиліки святого Петра у Ватикані та Колізею. Але кульмінаційним моментом була зустріч з Папою Франциском, яка відбулась у просторому вестибюлі залу імені Папи Павла VІ у Ватикані.

Діти тісно оточили Папу Франциска, який розмовляв з ними та охоче фотографувався. Відому пісню «O sole mio» (О, моє сонце) вони перетворили на «O Papa mio» (О, мій Папа), а Святіший Отець із зацікавлення прослухав це незвичайне виконання. Діти подарували Папі рослинку, посаджену у вазон, наповнений землею з катакомб.

Посилаючись на тему дитячої поїздки «Шукачі світла», Папа Франциск наголосив, що вони принесли цю землю з темряви катакомб, щоб вона стала світлом, щоб принесла плоди кращого світу, а його неможливо збудувати за допомогою ненависті, але тільки завдяки силі любові. «Бог є любов’ю, – сказав Святіший Отець. – І ми прямуємо до світла, щоб знайти Божу любов. Але Божа любов перебуває також і в нас, у наших серцях. Божа любов ніколи нас не залишає. Вона завжди з нами. Довіряймо цій любові!»

На закінчення Святіший Отець пообіцяв молитись за дітей, щоб вони стали людьми, які несуть у світ любов. Час, проведений з Папою Франциском, назавжди залишаться у серці цих дітей, як і в серцях тих, які їх супроводжували.

На думку організаторів «Дитячого притвору», така «культурна педагогіка» дозволяє передати дітям культурні та духовні цінності, з якими вони задля свого соціального становища та молодого віку, не жаль, зовсім не ознайомлені. А кожна дитина має свої «чому?» і «як?» щодо життя і смерті, землі і неба, щодо великих проблем, які хвилюють суспільство. Тому з ентузіазмом, простотою і цікавістю ці діти брали активну участь у запропонованій програмі.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va