«Духовні начала є в основі зростання і розвитку»
  • Птн, 12/12/2014 - 13:32

10 грудня 2014 р. у місті Львові, у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці, відбулася чергова зустріч у рамках проекту Комісії УГКЦ Справедливість і Мир «Лекторії Соціальної Доктрини Церкви на парафіях Києво-Голицького Архиєпископства».

Темою зустрічі була «Духовні начала в основі зростання і розвитку особи та суспільства. Молитва. Солідарність». Учасники зустрічі почули виступ заступника голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир о. Олега Луки та провели дискусійну бесіду щодо практичного застосування і практики молитви, як основи духовного життя та прояву солідарності. Доповідач наголосив на тому, що небайдужість до ближнього, бажання розвитку і зросту є неможливим без праці над собою. «Молитовна практика є не легкою і клопіткою «працею» заради спасіння, а необхідним зовнішнім проявом християнського життя є солідарність, яка зауважує та зосереджує свою увагу на ближньому».

Прояв солідарності є логічним і закономірним похідним у житті та поведінці християнина, адже включає співпереживання, співучасть та співвідповідальність за інших людей, які є поряд та у потребі. Сучасна ситуація в Україні є крикущим плацдармом для такої «праці», в основі якої для віруючої людини повинна бути молитва та солідарна діяльність у напрямку допомоги, єдності, підтримки та спільних ініціатив заради порятунку і подальшого зросту суспільства на тлі існуючих викликів та проблем в Україні.

Присутні також почули практичні поради, на основі соціального вчення Церкви та Святих Отців про головні складові християнської молитви та поведінки в житті християнина, які здатні формувати особу та суспільство та служити зросту та розвитку спільнотного життя, необхідною складовою якого повинна бути солідарність. Лише за умови їхнього практикування можливими стають реальні позитивні зміни і результати.