Дунаївські Зустрічі – 2016
  • Нед, 04/09/2016 - 11:23

Під гаслом «Добре дерево дає добрі плоди» (МТ. 7,17) Треба стати добрим деревом» 3-го вересня в Дунаєві Перемишлянського району Львівської області відбулися Треті Дунаївські Зустрічі, які організувала римо-католицька парафія св. Станіслава єпископа.

Співорганізатором була Міжнародна ініціативна група «Відродження заради Майбутнього». Цього року запропоновано тему: «Філософська та культурна антропологія. Людина серед небезпек сучасного світу». Як зазначив адміністратор парафії о. Юзеф Куц, Дунаївські Зустрічі здобули рівень Міжнародної наукової конференції у галузях філософії, технології, культури, мистецтва, літератури, що співзвучне з тематикою славетних Дунаївських Бесід епохи Ренесансу, які відбувалися в Дунаївському архієпископському палаці Григорія з Сянока 546 років тому.

«Відроджуючи в ХХІ ст. ренесансні традиції, прагнемо знайти нові інспірації для розвитку, вдосконалення людини та її стійкості до згубних викликів сьогодення - сказав священик. – Почесний патронат міста San Gimignano (Італія) нагадує нам, що видатний італійський мислитель Філіп Буонаккорсі Каллімах, уродженець цього середньовічного міста, знайшов у Дунаєві притулок та комфортні можливості для духовного й творчого розвитку. Дунаїв врятував Каллімаху життя, Каллімах, у свою чергу, наповнив Дунаїв новими ідеями, що живуть і сьогодні. Почесний патронат міста San Gimignano є важливим символом європейської єдності. Метою Дунаївських Зустрічей є пробудження соціальної активності в дусі християнства задля добра людини і природи».

Цьогорічні Дунаївські Зустрічі в Дунаєві розпочалися зі св. Меси в храмі св. Станіслава, яку очолив о. Віктор Стахув з Кам’янки-Бузької. Вже традиційно на церковному подвір’ї духовенство, науковці, письменники, митці й громадські діячі з України і Польщі виголошували реферати, організували художні виставки і музичні виступи. Прийшли жителі села. Відбулася презентація збірника матеріалів Дунаївських Зустрічей 2015.