Екуменічна декларація чеських християн: невідкладна солідарність з жертвами війни та ксенофобії
  • Суб, 25/07/2015 - 01:16

«По відношенню до жертв війни та релігійних переслідувань солідарність необхідна і невідкладна»: така суть спільної декларації Чеської єпископської конференції і Екуменічної ради Церков в Чехії, підписаної на завершення пленарної сесії католицького єпископату, що відбулася у Велеграді.

«На тлі страху, який переживається  нашими суспільствами перед прийомом мігрантів у Європі, - заявлено в тексті декларації, - ми усвідомлюємо, що солідарність повинна супроводжуватися відповідальністю, і питання міграції слід вирішувати в контексті європейської обстановки».

У документі підкреслюється різниця між «біженцями, що рятуються від війни, голоду, відсутності безпеки і беззастережно потребують допомоги, і мігрантами з економічних міркувань». Католицькі єпископи та представники Екуменічної ради закликають чеський уряд до «рішучих кроків». Зі свого боку представники Церков зобов'язуються «не тільки розвивати діалог, але і надавати конкретну допомогу тим братам, які ризикують життям і стають жертвами ксенофобії». У декларації йдеться, що парафії та згромадження Церков готові приймати сім'ї мігрантів-християн, у співпраці з владою і при допомозі організації «Карітас». Церкви заявляють про свою готовність «активно сприяти інтеграції мігрантів і створенню простору для розвитку суспільства».